Sparka generaldirektören – igen!

Det måste vara den överlägset största förskingringen i Sveriges historia. Förra året kostade felaktiga utbetalningar från Försäkringskassan 19 miljarder kronor enligt Försäkringskassans egna beräkningar. Orsakerna till de felaktiga utbetalningarna är jämnt fördelade mellan avsiktliga fel från försäkringstagarna, oavsiktliga fel från försäkringstagarna och oavsiktliga fel från Försäkringskassan.

Klanteriet och bedrägeriet står för mer än 4 procent av myndighetens totala utgifter.

Ansvarig för detta kan så klart inte sitta kvar. Det gör han heller inte, regeringen sparkade Försäkringskassans förra generaldirektör, Kurt Malmborg, vid årsskiftet. Frågan är om det räcker? Jag tycker nästan han borde ha sparken igen. Tyvärr vet jag inte hur man juridiskt löser det.

Nu har regeringen 19 miljarder skäl att sätta ytterligare tryck på Försäkringskassan. Det är också uppenbart att denna utmärkta lag behövs. Den borde nog tillämpas oftare. Att svenska folket fuskar sig till 6 miljarder kronor årligen är helt oaaceptabelt.

Annonser

2 Responses to Sparka generaldirektören – igen!

  1. Sven Ernstsson skriver:

    Visst är det hooribelt med såväl bidragsfusk som kassans egna felaktigheter. Det är tveksamt om lösningen är att sparka direktören så fort felktigheter uppdagas. Vem ska i så fall på ett kraftfullt sätt driva ett systematiskt arbete för bättre resultat??? Det viktiga nu måste vara att se vad vederbörande gör åt det.

  2. Andreas skriver:

    @Sven: Det jag skriver är den förra generaldirektören borde ha sparken igen. Jag är väl medveten om att man bara kan sparka en person en gång. Men detta bedrägeri och denna oordning visar att det verkligen var rätt att göra det.

%d bloggare gillar detta: