Svag dark horse

Mona Sahlins förslag om Ibrahim Baylan som ny partisekreterare kommer lite som en överaskning, en dark horse. Det var kanske också meningen. Prestigeförlusten för Sahlin när Tomas Eneroth tackade nej var stor. Nu gällde att ta någon som garanterat tackade ja.

Partisekreteraren har historiskt en starkt ställning inom (s) och är en balans i ett parti som inte har vice ordförande. Posten har innehafts av tungviktare som förutom Sahlin själv också Sten Andersson och Gustav Möller.

Men frågan är hur tung Baylan egentligen blir. Partisekreteraren har tappat allt mer makt till partiledaren, särskilt under Göran Perssons tid. Fokus har också legat mycket på de som varit ministrar i s-regeringar. Baylan har förvisso en udda erfarenhet av att vara minister. Under hans tid som skolminister hade inte (s)-politiken stöd i riksdagen, vilket gjorde att han bland annat aldrig kunde lägga fram en ny skollag. Miljöpartiet (som blockerade politiska beslut ihop med Alliansen) gillade aldrig Baylans försök att förbjuda friskolor eller hans aversion mot att mäta resultat i skolan.  Han var en minister utan makt att genomföra sin politik.

Kanske är det en viktig lärdom för honom att alltid kolla med Miljöpartiet (och Vänsterpartiet) först, i det politiska läge (s) befinner sig i. Framtiden får utvisa vilken tyngd Baylan får till slut. Det beror så klart också på hur mycket makt Sahlin låter honom få.

Bloggosfären skriver mer om Baylan: Svenskan, Jonas Morian, Gunnar Axén och UNT.

Annonser

4 Responses to Svag dark horse

 1. Det visar återigen vilka problem Mona Sahlin har. Om den socialdemokratiska förnyelsen gått sakta så kommer den nu att tvärdö. Utnämnandet av Baylan var spiken i kistan. Så nu har sossarna en partiledare ingen egentligen ville ha och en partisekreterare som förmodligen heller ingen vill ha. Uj Uj Uj vad de verkar ha bra och roligt inom sossarna.

 2. Apse skriver:

  Jag har en lyktstolpe utanför mitt hus som skulle göra ett större intryck på väljare och partiarbetare. Trots att den ibland står och blinkar oregelbundet.

  Baylan är trist och tråkig.

  Jag tror inte så många S bloggar kommer att kommentera detta annat än att det är OK. Det blir inte vågen.

 3. Anonym skriver:

  Kent Persson lägger samma inlägg här som på alla andra bloggar. Kul med omväxling.

 4. Anonym skriver:

  Jag har föresten en fråga till alla moderater som försöket upprepa Schlingmans ”förnyelsen har avstannat bla bla bla”.

  Om S väljer en av sina ledande förnyare till partisekreterare att efterträda Marita Ulvskog. Är verkligen den logiska tolkningen då att förnyelsen avstannar?

  Jag bara undrar.

%d bloggare gillar detta: