Så kan skattebetalarna slippa betala

Gnällspikar har en tendens att alltid få mediauuppmärksamhet. Det finns alltid plats för en annan vinkel, den behöver inte vara genomtänkt för att platsa. När det diskuteras hur kronprinsessans bröllop ska finansieras kan man alltid säga att kostnaden ska skonas skattebetalarna. När Vänsterpartiet gör det går det knappast att ta miste på att det är en markering mot kungahuset, som ju Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Socialdemokraterna vill avskaffa. Fast de vet att en klar majoritet av svenska folket inte vill det, så de brukar tala väldigt tyst om det.

För det kan väl knappast vara kostnaden i sig de är emot? Att det kostar 0,002 procent av statsbudgeten vart trettionde år att finansiera brölloppet för blivande statschefer känns ärligt talat inte särskilt farligt. Eller tycker Vänsterpartiet det? Man kanske kan skriva av kostnaden på fem år så att inte staten går i konkurs?

Men det är klart att det skulle vara många andra som frivilligt skulle ta på sig notan. Som PR-skadad kan jag se massor av värden i ett sådant bröllop som skulle kunna utgöra finansiering, om nu staten inte har råd. Några uppenbara exempel skulle vara:

1: Låt någon annan stad arrangera: Jag är övertygad om att tex Berlin, som ju tycker att vår drottning också lite är deras, skulle slanta upp rätt många miljoner euro om bröllopet förlades dit. I princip vilken turistbyro som helst i europeiska storstäder skulle ta notan direkt. Man kan kanste lösa det genom en offentlig upphandling?

2: Produktplacering: Här finns oändliga möjligheter, allt från att hela bröllopskortegen kör omkring i Smartbilar, till att prästen är utklädd till Batmans nästa huvudfiende, till att vigseln hålls på en McDonaldsrestaurang i stället för i en kyrka. Skulle ge många miljoner på pluskontot.

3: Sälj TV-rättigheterna till evenemanget: Här finns också möjligheten att bara ge tre intervjuer efter brölloppet som säljs till högstbjudande.

4: Sälj namnet på arrangemanget: Det kan tex heta ”The Coca-Cola Bernadotte wedding”.

5: Kronprinsessan startar en blogg och lägger ut annonser?

Det går så klart att spinna vidare i oändlighet. Har du fler förslag? Om man riktigt anstränger sig kan detta kanske bli modellen för att finansiera allt Kungahuset gör. Vad är det som säger att bröllopsparet ska representera just Sverige när tex Tyskland, Nintendo eller Playboy skulle kunna betala betydligt bättre?

Fast å andra sidan, tanken med att ha en svensk statschef är kanske just att det ska vara en statschef för Sverige? Då är ju ovanstående idéer rätt korkade.

Annonser

3 Responses to Så kan skattebetalarna slippa betala

  1. Anders skriver:

    ”Symbolik” är ett helt främmande begrepp för dig, inte sant?

  2. Andreas skriver:

    Symboliken i att staten inte lade pengar på bröllopet vore att säga att detta är en sak för kungahuset. Det tycker jag att det är svårt att hävda att det är när en blivande statschef som ska gifta sig.

    Man kan gärna argumentera för att hon inte ska bli statschef (=avskaffa monarkin) om man vill. Men att förneka det faktum att den finns är direkt oseriöst. Särskilt med tanke på att den största parlamentariska grundlagsutredningen på 30 år just lämnat ett förslag till ny grundlag, utan att någon i den utredningen föreslog ett avskaffande av monarkin.

  3. […] bloggröster i ämnet: Krohniskt, Kritikerbloggen, Badlands Hyena. « BLIXTLEDARE: Bejaka nätet Tårar för […]

%d bloggare gillar detta: