Är folkomröstningar demokrati?

En euro är nu uppe i 11,39 kronor. Sverige har på kort tid blivit ett ungefär 20 procent fattigare land jämfört med euroområdet. Det motsvarar runt 5-6 normala års ekonomiska utveckling som bara försvunnit. Detta gör också att i princip allt vi importerar, platt-TV, dammsugare, mat och Ipods blir motsvarande dyrare. Alla som åker utomlands märker det tydligt.

I kristider flyr investerare ifrån svaga valutor, vilket också gör situationen än värre.

Problemet är att beslutet som orsakat detta är fattat i en folkomröstning. Om majoriteten av såväl nuvarande regering som av riksdagen hade fått bestämma hade Sverige haft euro som valuta i dag. Då hade detta problem inte uppstått. Men eftersom beslutet är fattat i en folkomröstning finns ingen makthavare att ställa till svars.

Detta är ett demokratiskt problem. Som väljare kan jag inte säga till en beslutsfattare att ”det där var ett korkat beslut – jag tänker inte rösta på dig igen”. Det är det egentligen meningen att man ska kunna göra i en demokrati. Visst kan jag skicka ett mail till Miljöpartiet, Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet och alla andra krafter som var emot euron och klaga, men vad ger det? De som skulle kunna göra något åt den politiska frågan är uppbundna av en folkomröstning och måste själva lida med konsekvenserna av ett beslut som de inte själva ville ha.

Detta är den demokratiska baksidan av en folkomröstning.

Annonser

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: