Kungen har inget jobb

Att vara kung och statschef är inte ett jobb, det är ett hedersuppdrag i nationens tjänst. Jämförelser med vanliga jobb är meningslösa, det blir fel på så många plan.

Jag håller med svenska folket om att kungen inte ska abdikera när han fyller 65 och lämna över statschefsrollen till Victoria. Svenskan lyckas märkligt vinkla nyheten till det omvända. Aftonbladet kör en direkt oseriös rubrik.  Men det är klart att det hade varit medias önskevinkel att folket ville att kungen skulle gå i pension vid 65, men det finns det inget stöd i undersökningen för att de skulle vilja, bara en av tre vill det.

Man ska dessutom komma ihåg att en pesionsålder på 65 år är en allt mer förlegat företeelse, den verkliga genomsnittliga pensionsåldern är flera år lägre. Folk är allt mindre fixerade vid att jobba järnet till en specifik dag, för att sedan inte jobba alls, det ser inte ut så. Pensionsålder är därmed inte längre samma sak som tidigare.

Kungen har all rätt att behålla sitt uppdrag så länge han vill, ända in i döden. Det är vad grundlagens säger och det är traditionen för svenska kungar och drottningar. Ju mer vi liknar kungens uppdrag med ett jobb, desto mindre meningsfullt blir det att behålla monarkin. Poängen är inte – och har aldrig varit – att kungen ska ha ett jobb som alla andra.

Dessutom har kungen goda möjligheter att delegera uppdrag inom familjen, vilket redan görs. Kungens barn kommer successivt att ta en allt större roll i arbetet, vilket gör att kungen gradvis kan välja att dra ner sitt engagemang. Det spelar faktiskt ingen roll vad opinionsmätningar säger, till slut är det i alla fall upp till kungen själv. Vilket jag är övertygad om att svenska folket tycker är rätt.

Annonser

6 Responses to Kungen har inget jobb

 1. Ardbreck skriver:

  Hear Hear!

  Mycket irriterande med dessa vinklingar från massmedia, som får en sak att framstå precis som motsattsen i förhållande till det som sägs.

  Dessutom delar jag din syn att Kungens uppdrag är ett hedersuppdrag och inte ett jobb och de slutsatser du drar därifrån.

 2. Kung Jögge skriver:

  Uppdraget som kung/drottning- familj borde kunna ges i ett årligt lotteri där alla svenskar får delta.

 3. Bosse Anderson skriver:

  Kom ihåg att Bernadottarna har lång livslängd!Kungen kommer säkert att jobba vidare i 15-20 år till.Detta är hans plikt ”För Sverige i tiden”.Hur motiverad är då Kronprissessan att gå in i Drottningrollen?Hur gammal ärKronprinssessan då? Hon kanske då är fembarns mamma?Tänk om hon säger nej?Vad som då troligtvis händer är att det då utlyses en Folkomröstning om Monarki eller Republik i Sverige.Oavsett vilket, önskas de unga tu all lycka och framgång.

 4. Andreas skriver:

  Bosse A: Det där är knappast något nytt eller unikt för Sverige. Kronprinsessan har det senaste decenniet redan gått in i ett ceremoniellt jobb om än att hon också hunnit studera. Lika så har hennes syskon gjort det, men i något mindre grad. Med tanke på den inhemska och utländska efterfrågan på kungligheter är det nog ganska sunt att ha flera som kan dela på arbetet. Den formella skillnaden mellan kungen och kronprinsessan är så klart uppenbar och ganska stor. Men i praktiken har det mindre betydelse.

  En folkomröstning om monarkin i dag vore ganska meningslös, svenska folket har stabilt varit överväldigande för monarkin under en lång period. Det vore att missbruka folkomröstningsinstrumentet att hålla en.

 5. Bosse Anderson skriver:

  Andreas:Läs vad jag skriver.Folkomröstning om 15-20 år.

 6. Andreas skriver:

  Bosse: Jag såg det. Det kan vara aktuellt, beroende på opinionen då. Men om den vet vi ingenting.

  Man ska dessutom vara försiktig med såväl folkomröstningar som i synnerhet att ändra statsskick. En opinionsförändring mot monarkin bör vara stabil så under ett ganska stort antal år innan jag tycker att en eventuell folkomröstning bör tas upp. Om nu den typen av konstitutionella frågor alls ska avgöras av en folkomröstning.

%d bloggare gillar detta: