Överraskande modigt av IF Metall

Stefan Löfven vet att han kommer att få enormt mycket skit för det avtal han tecknade i dag med arbetsgivarna. Avtalet öppnar för lönesänkningar och flexibla lösningar för arbetsgivarna att satsa på lång sikt, men delvis spara kostnader på kort sikt. Han skrev ändå på – för det förtjänar han respekt. Jag tror inte att han är glad över avtalet eller att han måste skriva på det, men han gör det för att han tror att det är det minst onda. Det säger så klart också något om omfattningen i den kris vi ser i svensk industri. I vanliga fall hade Lövén bett den som hade lagt fram ett liknande förslag att dra åt helvete. Det strider mot svensk tradition på arbetsmarknaden.

Men i en situation där allt pekar neråt handlar det om att antingen vackert se på – eller att försöka hitta konstruktiva lösningar.

Många ilskna mail kommer att strömma in till IF Metall. Alla kommer att förklara att den bästa lösningen är att det får behålla sitt jobb och hela sin lön. Att alla alternativ är sämre.

Problemet är att det inte går att bortse från verkligheten. Ingen seriös bedömare förutser annat än att tiotusentals personer kommer att bli av med jobbet, dagens avtal eller inte. Syftet med dagens avtal är att göra tappet mindre och om arbetsgivarna också är med på det, vilket de är, kommer det att fungera. För arbetsgivarna är det enklaste på kort sikt att säga upp folk, det tar bort kostnaden för den övertaliga personalen helt.

Men på lång sikt vinner både de anställda, representerade av facket, och arbetsgivarna på att folk inte kastas ut i öppen arbetslöshet och eventuellt också försvinner till andra yrken. Då går det inte att bygga upp svensk industri efter krisen. Viktig kompetens kan kanske inte återställas.

Facket och arbetsgivarna har i dag fattat ett beslut som tyvärr är allt mer ovanligt. Ett som gör ont på kort sikt, men är bra för alla på lång sikt. Den som gör det förtjänar heder, men måste också betala priset av att de flesta har svårt att se den långa sikten, som skymms av betydligt närmare problem.

För arbetsgivarna är avtalet lättare att förklara, de som verkligen får problem är facket. Därför, hatten av för Stefan Lövén. Ni som inte gillar avtalet kan väl ändå beundra Lövéns mod?

Annonser

2 Responses to Överraskande modigt av IF Metall

  1. […] annarkia, Ung Vänster, Marknadsliberalen, Svensson, Röda Berget, Cornucopia?, Röda Malmö, Krohniskt och […]

  2. […] LO-förbund var bland de först ut med att frångå de annars heliga kollektivavtalen. Det satte en ton på krisen och får väl […]

%d bloggare gillar detta: