Efterspelet börjar ta form

Sverige leder Davis Cupserien med 2-1 i matcher. Det känns i sammanhanget som en perifer match i matchen. Även om också själva tennismatchen orsakar debatt.

Det som tar upp intresset är demonstrationerna och den allt hetare politiska diskussionen. Jan Björklund tar i och kräver att Mona Sahlin ska ta avstånd från sin socialdemokratiska partikamrat, Illmar Reepalu. Det kommer hons så klart inte att göra, men detta öppnar en blotta i vänsteralternativet i svensk politik. Sahlins koalitionsbroder, Lars Ohly, valde att demonstrera sida vid sida med såväl nynazister som hårdföra kommunister och rena paramilitära våldsgrupper som AFA. Under samma paroll, ”Stoppa matchen” legitimerades således såväl ideologiskt judehat som våld som politisk metod. Hade jag varit seriös politiker hade jag hållit med en bra bit från det tåget.

Sahlin kommer inte att kunna ducka detta. Hon måste ge sin syn på att idrottsevenemang används som politiska maktmedel. Hon måste kommentera hur hon ser på att Ohly går i ett tåg av ligister, nazister och antidemokrater.

Själv skäms jag som svensk när jag ser detta. Det känns som vi har sett det förut, rena ligister och huliganer som låtsas vara demonstranter när de egentligen bara vill slåss och bråka. Frågan är om de ens bryr sig om, eller känner till, den underliggande politiska frågan.

Annonser

4 Responses to Efterspelet börjar ta form

 1. bert skriver:

  jag kan lova dig att det inte var en enda nazist i tåget, antifascisterna hade stenkoll. däremot stod ett gäng nazister och filmade tåget, för att kunna svartlista personer som de alltid gör, men blev snabbt ivägschasade. våldsverkarna du talar om var bara några hundra. och jag lovar att de har koll på de underliggande politiska frågorna. för bra koll, i princip bokstavstrogna. det är det som är problemet. jag tänker inte försvara dem men har ofta funderat kring hur mycket brutalare poliserna skulle våga vara om de autonoma inte var med OCH hur mycket oftare demonstrationerna skulle bli attackerade av nazister. du verkar hur som helst ha noll koll på vad det handlar om, läs på innan du skriver.

 2. Andreas skriver:

  Imponerande att du har koll på 6000 personer, hur de tänker och vad de kan om politik.

  Intressant också att du känner att du anser dig behöva hjälp av paramilitära ligister för att skydda dig mot polisen. Aldrig funderat på om du inte fått de demokratiska spelreglerna om bakfoten?

  Jag tror inte ett skit på att ligisterna är intresserade av politik. De är ungefär lika intresserade av politik som fotbollshuliganer är av fotboll. De ser det som en ursäkt för att få slåss.

 3. Det är förfärligt och sossarna bär ett stort ansvar för denna skam. Genom att politisera Davis Cup matchen.

%d bloggare gillar detta: