Frågan är om det finns ett avtal

När förhandlingarna om ett nytt Saltsjöbadsavtal nu tycks brutit samman helt inställer sig frågan: hur mycket av avtal finns kvar?

Båda parterna har varit överens om att samspelet mellan arbetsmarknadens parter ska lösas med minimal inblandning av staten, genom lagstiftning. Problemen och förhållandena ska stipuleras av parterna själva, de som nu kommit fram till att de inte kan bli överens.

Men inte heller regeringen vill ge sig in i detta, av flera förståeliga skäl. Ett system med minimilöner och konfliktvillkor mm dikterade av staten riskerar att bli en het politisk debatt. Dessutom kommer statens ambitioner och maktfördelning mellan parterna att påverkas av vilken regering vi har för tillfället. Givet blir ett sådant system mer hackigt och mindre förutsebart. Det skadar svenska jobb i längden.

Men eftersom både arbetsgivarsidan och facket varit beredda att överge det gamla Satlsjöbadsavtalet kan man ju fråga sig hur de kommer att förhålla sig till det avtalet nu. Det avtal de ville komma ifrån. Risken för konflikter är inte särskilt stor i nuvarande konjunkturläge, alla inser att det vore vansinne med tex en stor strejk just nu. Men frågan kommer att ligga och pyra. Någonstans måste en lösning nås. Men just nu vet ingen hur.

Annonser

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: