Årets konspirationsteoretiker?

Konspirationsteoretiker är ofta underhållande. Den populäraste förutsägelsen, världens undergång, är en ständigt återkommande historia. Hittills har de ganska uppenbart haft fel. Fördelen med att förutse konspirationer eller märkliga händelser är att de alltid kan ske långt in i framtiden, gärna så långt bort i tiden så att man hinner dö innan man har fel. Denna typ av profetior ofta kommer ifrån etablerade knäppgökar. De kan lätt avfärdas.

Men när teorier kommer från en person som Igor Panarin, studierektor på det ryska utrikesdepartementets diplomatiska akademi, professor i statskunskap och före detta KGB-analytiker, är det mer oroväckande. Panarin förutspår att USA inom ett år ska kastas in i ett inbördeskrig, bland annat till följd av en totalt havererad dollar.

Hade uttalandet kommit från Usama Bin Laden skulle vi avfärdat det som propaganda och ett sätt att gjuta mod i fanatiska terrorister.

Problemet är att Panarins uttalande delvis får samma effekt, det göder anti-amerikanismen i Ryssland. Inte blir det bättre att den här typen av uttalanden understöds av Putin och ledningen för Ryssland. Ryssland börjar allt mer likna Sovjetunionen i den inrikespolitiska debatten. Att skylla finanskrisen på USA är populärt och stämmer också in i bilden av att den ryska politiska ledningen inte har gjort fel eller ska ställas till ansvar. Den typen av argumentation ser vi i alla diktaturer. Det är oroväckande att Ryssland kan räknas in i liknelser med den gruppen av länder.

På ett sätt skulle man vilja utse (och därmed avfärda) Panarin till årets konspirationsteoretiker. Då kunde man skratta åt uttalandena. Problemet är att det inte ligger knäpphet bakom teorierna, utan en medveten politisk strategi. Den är inte något att skratta åt.

Annonser

One Response to Årets konspirationsteoretiker?

  1. Alex skriver:

    Asyl är en by utanför Ryssland.
    Håkan 8 år.

    Skrata lite grann, är du snäll, om du hittar nåt.
    Jag har inte hittat.

%d bloggare gillar detta: