Får jag högre lön statsministern?

SEB backar nu och fryser Annika Falkengrens lön på 2008 års nivå, efter skarp kritik från bland andra statsminister Fredrik Reinfeldt.

Ok. Då uppstår en rad frågor:
Tycker statsministern att nuvarande nivå av lön är rimlig?
Vilka andra löner i privata företag har statsministern synpunkter på?
och till sist:
När har Fredrik Reinfeldt tid för att löneförhanda med Annika Falkengren inför år 2010?

Statsministern får gärna ägna sig åt vilken opinionsbildning han vill. Men normalt brukar politiker, på goda grunder, hålla sig utanför lönebildningen i samhället. Det är också klart olämligt för statsministern att uttala sig om enskilda löner. Jag hade mer respekterat en statsminister som på frågan om Falkengren fått för hög löneökning hade svarat: ”Jag har ingen synpunkt i ett enskilt fall. Det måste avgöras av SEB, deras ägare och bankens kunder.”

Nu har Reinfeldt öppnat en dörr för att varje tänkbar löneökning, som får medial uppmärksamhet, kan kommenteras av honom. Frågan är om inte den korta opinionsvinsten han gjorde på att uttala sig denna gång riskerar att övergå i ett långsiktigt problem.

Mer på samma ämne här.

Jag tror också att det ligger mycket i detta resonemang, folk kommer inte att byta bank.

Annonser

7 Responses to Får jag högre lön statsministern?

 1. gmo skriver:

  Förstår din poäng, men i detta handlar det om ett företag som behöver stöd av staten för att klara sig framöver, vilket betyder att Reinfeldt faktiskt har rätt att säga vad han tycker. De kan välja mellan att dansa efter hans och regeringens pipa, och backa om lönerna.

  Om de inte SEB hade varit i behov av pappa statens pengar så skulle Reinfeldts utalande saknat betydelse.

 2. Andreas skriver:

  @gmo: Jag håller inte med om det. Att Riksgälden ställer krav för att SEB ska uppfylla kraven i bankgarantin är helt ok. SEB har köpt detta och kunde ställt sig utanför garantin om de ville. Men det är fortfarande inte Reinfeldts jobb att meddela en överträdelse enligt bankgarantin, det sköter hans företrädare, Bo Lundgren, som nu är riksgäldsdirektör.

  Jag tycker inte heller att man kan säga att Reinfeldts åsikt saknar betydelse. Han är landets tyngsta opinionsbildare (möjligen tvåa efter kungen). Vad han säger får stor tyngd. Dessutom vill inte företag gärna göra sig ovän med landets regeringschef. Han borde stå över enskilda diskussioner om personers löner.

 3. Rourk skriver:

  Ditt inlägg utgår ifrån att vi befinner oss i ett normaltillstånd. Hur kan du vara så säker på det? Man har använt ord som undantagstillstånd, permafrost och tvärnit för att beskriva läget och jag tror inte att det är en underdrift.

  För att få ett nationellt medvetande om läget krävs extraordinära insatser.

  Punkt.

 4. Andreas skriver:

  Jag påstår inte att det är något normaltillstånd. Det är snarare uppenbart att det inte är det. I ett normaltillstånd hade också statsministern garanterat hållit sig för god för att lägga sig i en enskild lön.

  Visst behöver vi extraordinära insatser. Men populism är inte en sådan. Den är tyvärr allt för ordinär.

 5. Nicklas skriver:

  Jag håller med Andreas här: ett privat företag som backar utan att dess aktieägare vill det, på grund av politiska påtryckningar, är ett exempel på missbruk av populistiska alternativet politiska påtryckningsmedel. Och är det verkligen såhär vi vill se löner satta? Utifrån vad en allmänhet tycker är acceptabelt? Okej — då kan vi ju lika gärna rösta om varandras löner och avskaffa privat äganderätt. Uh, nej, just det. Vi prövade det och det gick visst sådär.

 6. […] roligt bloggat om girighet, Jinge, Simulacra,storm i ett vattenglas, krohniskt, den hälsosamma […]

 7. Harry Thuning skriver:

  Kan pensionärerna räkna med högre pension nu när Annika F får lägre lön? Vem står för skattebortf
  Harry

%d bloggare gillar detta: