Kvartalspopulism vs kvartalskapitalism

Politiker från alla partier försöker nu att göra poäng på att kritisera näringslivet. Moderaternas partisekreterare, Per Schlingmann, är den senaste i raden när kan går ut och kallar näringslivet för ett ”särintresse”. Han säger till TT:

– För Sveriges långsiktiga möjlighet att ha en väl fungerande marknadsekonomi måste vi diskutera vad som kommer efter kvartalskapitalismen.

Vad han menar med uttalandet, som hade kunnat vara ett citat från Mona Sahlin, är något oklart. Uppenbart försöker han klumpa ihop allt såväl minsta pizzabagare, frisör och verkstad som övriga svenska företag (dvs de som utgör ”näringslivet”) med en enskild bankdirektörs bonus. Det må vara en taktik som ger poäng i en noga uträknad kvartalspopulism. Men det är inte sant. Många VD:ar på normala svenska företag sänker just nu sina löner. Inte för att de vill det, utan för att VD:s egen lön är sista restpost för ett företag som har svårt att få pengarna att räcka. Men det ges inget mediautrymme än.

Schlingmanns chef, Fredrik Reinfeldt, uttalade i går sig om samma situation. Han sänkte sig till och med till en nivå där han uttalade sig om det rimliga i nivån i en enskild löneökning. Utan att ta ställning till Reinfeldts åsikt i sak kan jag tycka att en statsminister borde ha viktigare saker för sig än att kommentera enskilda löner.

Rent taktiskt är det så klart smart att slå på ett näringsliv i brygga, alldeles särskilt på de saker som är minst populära. Men att göra det genom att generalisera in hela näringslivet i samma resonemang är inte seriöst. När Schlingmann frågar:

Var finns det progressiva näringslivet?

är svaret: i princip överallt. Utom där du nu stirrar. Vill du kan du i stället titta på de företag som gör vad de kan, inklusive att sänka ledningens löner, för att överleva. Fast det är klart, då kan man inte klumpa ihop kvartalskapitalismen lika exakt med kvartalspopulismen.

Annonser

4 Responses to Kvartalspopulism vs kvartalskapitalism

 1. p skriver:

  Ett långt inlägg försvann då jag glömt ange e-post

  Tekniskt undermåligt med icke-förlåtande funktion.

 2. Klas skriver:

  Varfor kommenteras inte politikerlon? De gor inte speciellt mycket utan forlitar sig pa radgivande experter. Det ar min asikt att den som jobbar mest (experterna) bor tjana 35 av 65 000 kr varje manad fran varje politiker. Manga forskare tjanar mindre an 40 000. Gor de mindre for landet an politiker? Hmmmmmmm.

  Bra inlagg! Don’t believe the Hype

 3. […] hjärtefrågor har hamnat i skymundan. Moderaterna har tydligt gått in i frågan om etik och moral i näringslivet. Var utspelet för populistiskt för Kd, var Moderaterna bara snabbare eller var det en dålig […]

%d bloggare gillar detta: