Moderaterna som kannibal

Trots att Moderaterna växyte marginellt efter valet 1994 tappade de borgerliga regeringsmakten. Anledningen, förutom att också Ny Demokrati åkte ur riksdagen, var att de övriga tre borgerliga partierna tappade mer än Moderaterna vann.

Vi ser nu historien upprepa sig, Moderaterna växer sig starka i regeringsställning. I samband med en ekonomisk kris är det också naturligt att väljarna söker sig till stabilitet, till de stora partierna. Dagens opinionsmätning väcker en rad frågor för Alliansen och andra att fundera vidare på. Hur ska Alliansen kunna dra nytta av Moderaternas uppgång, utan att det blir ”borgerlig kannibalism”? Hur kan de andra partierna synas i skyggan av sin koalitionsjätte?

Några saker som kan konstateras, utan att det för den skull går att bevisa effekten av dem:

Har det inte varit ovanligt tyst kring skolfrågorna för att vara svensk inrikesdebatt? Jan Björklund har ägnat mycket kraft åt andra frågor som euron, försvaret och NATO-medlemskap. Dålig strategi av Folkpartiet att bli tystare i sin profilfråga, skolan?

Centern håller sina siffror. Maud Olofsson syns frekvent i media och tar en hel del konflikter. Till och med inom sitt eget parti. Väljarna verkar inte straffa Centern för det. Kan kärnkraftsfrågan till och med vara ett lyft för Centern. Jag har spekulerat i detta tidigare.

FRA-frågan inklusive ACTA och IPRED  borde vara en negativ fråga för Alliansen om man läser bloggar. Men det verkar inte någon särskild opinionseffekt på väljarna. Troligen kommer dessa frågor långt ner på de flesta väljares politiska dagordning. Antalet personer som tycker att frågan är avgörande är flera tusen, men inte tillräckligt många för att innebära förändringar i opinionen. Vi får väl se hur det går för Piratpartiet i EP-valet. Det borde vara en tydlig mätare för dessa frågor.

Kristdemokraternas hjärtefrågor har hamnat i skymundan. Moderaterna har tydligt gått in i frågan om etik och moral i näringslivet. Var utspelet för populistiskt för Kd, var Moderaterna bara snabbare eller var det en dålig fördelning av PR inom Alliansen att detta inte gick till Kd?

Man ska alltid ta mellanvalssiffror med en nypa försiktighet. Men att det nu är riktigt jämt mellan blocken brukar gynna den politiska debatten. Det ska bli intressant att se vilka strategiska val partierna gör för att positionera sig inför valet. Alliansen måste på något sätt adressera frågan om att moderaterna just nu är en dammsugare av allmänborgerliga väljare. Kan de mindre partierna i Alliansen snäppa upp sig?

—————————

Intressanta bloggar om detta: Erik Laakso, Edvin Alam, Karl Sigfrid, Moderaten Morgan, Mary Jenssen, Birger Schlaug och Kent Persson.

Annonser

6 Responses to Moderaterna som kannibal

 1. […] Bloggar: PJ Anders Linder och MinaModerataKarameller och Niklas Frykman och Karl Sigfrid och Krohniskt […]

 2. Mary skriver:

  Som jag skrev i min blogg, det är viktigt att kd och fp drar sitt strå tills atcken nu och att de tillåts göra det.

 3. Lars skriver:

  Om något av de borgerliga partierna skulle trilla ur riksdagen 2010 så kommer det knappast att komma tillbaka på många år. Det blir väldigt svårt att motivera väljare att rösta på ett parti utanför riksdagen som inte har lyckats profilera sig som något annat än ytterligare ett moderat parti – vad vore meningen med att riskera en röst på dem istället för att rösta på de riktiga moderaterna om man ändå får samma politik?

 4. Peter Ingestad skriver:

  http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/artikel_2596951.svd

  Fjäsk fjäsk fjäsk fjäsk fjäsk från SvD:s hopplöst efterblivne svammelgubbe P J Anders-Valfrid Lindeman. Dutti’t folk som röstar glatt på Moderatet klapp klapp klapp på huvudena. – Hög tid att SvD sparkar fåntratten, vafaan, är dendära redaktionen nån sorts form av skyddat vindskontor, där Gammalmediala Paschakastens proffsnollor framgent kan sitta där de ligger med armarna i kors & tvärs & tycka till om dittan eller dattan hur som hafs bara!? Det kallar jag då UTANFÖRSKAP i enlighet med den sluge statsministerns något, hm, persuasiva semantik; hur vore det att börja producera. (Akterseglade! DNs opinionssida har det blitt fason på däremot sen Wolodarski ryckte in.)

 5. […] GP. Resultatet av denna undersökning är så intressant att den diskuteras en del i bloggvärlden. Khroniskt noterar den interna förflyttning av väljare som sker inom alliansen. Ettan gör sin analys av […]

 6. Josef Boberg skriver:

  Hmmm… – oavsett partifärg…

  SUNT FÖRNUFT OM FRAMTIDENS FOLKSTYRDA DEMOKRATIERS NATIONALEKONOMIER

%d bloggare gillar detta: