Svensk seghockey

Sitter och för en gångs skull tittar på svensk hockey. Det brukar ju i alla fall bli lite bättre spel när det är slutspel. Men ändå är det lite segt. Jag skrev detta för nästan exakt ett år sedan, där jag jämförde Elitserien med NHL – och det står sig än:

1: Vad långsamt det går. Jag fattar inte varför Europa valt en 4 meter bredare rink. Det blir segt. Dessutom svårare att spela dump-and-chase, något som försöks ändå. 8 fot större mittzon ger också mer mittzonsspel, något som är tråkigt att titta på.

2: Det blir också segare av att domarna tillåter mer av småhakningar och mindre interference än i NHL. Dags att ge lirarna mer svängrum.

3: Varför vågar backarna inte stå kvar på blålinjen? Kanske delvis ett resultat av rinkstorleken, men också av mindre spelskickliga backar.

4: Bara två backar. I NHL har varje lag 2,5 backar med klubbskickligare målvakter som vågar delta i spelet i såväl puckar bakom mål som i uppspel. Titta en match på Martin Brodeur och lär er svenska målvakter! Det här är kanske överkurs, men snyggt som tusan.

Tilläggas kan att det blir ett himla liv i svensk press så fort någon ger en tackling där någon skadar sig. Alltid samma visa, man fokuserar på skadan. Men det finns rent regelvidriga tacklingar som inte ger minsta skada precis som att det finns regelräta tacklingar som ändå ger skador. Det som ska bedömas är inte en eventuell skada – utan hur tacklingen utförs.

Annonser

3 Responses to Svensk seghockey

 1. mauri ojala skriver:

  många svenskar menar att tacklingen var ok, men hade
  antti j. niemi tacklat en svenne då så??? utvisning
  ur landet,eller??

 2. Andreas skriver:

  Jag tycker att man ser lång väg att denna tackling är en del i spelet. Det finns ingen avsikt att skada och enligt vad jag ser är tacklingen regelrätt. Domaren gjorde samma bedömning. Jag tycker att Niemi är en bra spelare och jag tycker att samma regler gäller oavsett nationalitet på spelare. Så: nej.

 3. P-O skriver:

  Mauri Ojala: Detta har INGET att göra med att A-J är från Finland. Och hade det varit så att A-J tacklat en spelare likadant hade ingenting hänt, du förstår han spelar i ”The Untouchebel Team”. Detta lag har satt de sina på en hel hög platser i bl.a Disciplinnämnden så att de alltid har fördelar.
  Det konstiga i det hela är att hockeylaget suger år efter år…

%d bloggare gillar detta: