It’s free speech – stupid!

Ryssarna är tydligen riktigt sura på pausunderhållningen i svenska melodifestivalen. Här kan du se klippet själv. Uppenbart är ryssarna varken vana vid regimkritisk media eller yttrandefrihet på allvar. Uttalandet som kommer från en diplomat(!):

Vi tänker inte lägga mer energi på de exhibitionistiska dårar vars ryssofobi borde få dem inspärrade snarare än placerade på Globens scen.

är knappast särskilt diplomatiskt. Inte heller känns det särskilt demokratiskt att spärra in någon för sina åsikter (=ryssfobi). Det finns två omedelbara konsekvenser av att reagera som ryssarna gjort. Den ena är att det de retar sig på får en enorm spridning. Nu är det ingen som missar detta. Det andra är att de framstår som humorlösa. Att inte förstå att detta är satir är bara löjligt, att försöka hindra det är direkt kontraproduktivt.

Det sägs att Disney försökte förbjuda sina anställda från att kalla arbetsplatsen för Mousewitz. De anställda gjorde som ledningar sa till dem – och döpte om stället till Duckau. Lärdom: om censur tävlar mot humor så vinner oftast humor. I alla fall i demokratier.

Annonser

12 Responses to It’s free speech – stupid!

 1. Daniel skriver:

  (Speech stavas det)
  Visserligen ar det humor – om an dalig sadan, men varfor sanda rasistisk satir i SVT overhuvudtaget? Det har ar sa bonnigt, ungefar som att forolampa en utlandsk gast ar pa besok, bara for att framhava sig sjalv. Hur ofta ser vi inte varianter pa det har i smygrasistiska Sverige? Hur ser svenskarna pa USA? Tyskland? Japan? Sjalvklart ska man fa sanda vad som helst – det ar ju inte problemet. Problemet ar att folk blir upprorda, fast det kan ju, som alltid, forklaras bort med att Sverige i grund och botten ”alltid ar bast”

 2. Hans skriver:

  Men Daniel. Sluta nu, vadå rasism? Är du fullständigt från vettet, detta bevisar den totala maktfullkomlighet som våra grannar i öster besitter, och vad avser rasism? Lenin, Stalin, mja, att försvara ryssarna med det argumentet känns en smula larvigt.Vidare, att påpeka stavfel (även jag kan ju gjort mig skyldig till ngt i detta inlägg) tyder inte det enbart på dåliga sakliga argument? Larv.

 3. Andreas skriver:

  Daniel: Jag har lite svårt att se att detta är rasism. Jag tycker att sketchen driver lika mycket med töntig svensk musik och Schlagersverige (vilket nog är den primära avsikten) som den driver med Ryssland.

  Jag är också helt övertygad om att om Ryssland hade gjort samma sak om Sverige, på sin festival, hade ingen svensk diplomat protesterat. Snarare hade den sketchen varit minst lika populär i Sverige som denna är. Ingen hade kallat den rasistisk heller.

  Vi är vana vid att svenska tjejer i amerikanska filmer heter Inga, har ryggsäck, är blonda och bryter på tyska. Eller att killarna heter Jürgen och bara pratar i enstaviga ord. Vi skiter i det!

 4. Johan skriver:

  Tack till Hans! Daniels inlägg känns inte bara en smula larvigt. Det är långt mer larvigt än så.

  Rasistisk? Nej rasistisk är den inte. Den är stötande och bygger på överdrivna stereotyper, ja. Men rasistisk är den inte.

  Vår käre bloggare har även förvanskat citatet en smula till sin egen fördel, detta bör nämnas. Spärrars in på mentalsjukhus, är vad som sas. Men visst, att sitta i en tvångströja förklarad mentalstörd är väll en form av fängelse.

  Personligen tycker jag att pausunderhållningen (sett i efterhand) är stötande. Den är ju en parodi på folks bild av ryssland. Så, det är klart att den är en aggressiv scetch, men att som diplomat (inte civilperson, utan en diplomat!) börja skrika att detta är inte okej?

  It’s free speech – stupid!”

  Antingen skämtar man om allt, eller så skämtar man om inget.

  Skämtar du om judar ska du också kunna skämta om påven. Eller Muhammed. Skämtar du om USA så ska du kunna skämta om ryssland. Oavsett om ena parten hotar med våld eller inte, ger du efter så delar du upp i grupper.

 5. Daniel skriver:

  Daniel: Rasism 101; Tron att en mäniskoras (oftas den egna) är mer värd än andra sämre raser. Detta innebär att rasism kan existera i alla världsdelar och är inte en ideologi som bara ‘vita’ följer.

  Sen när är ‘Ryss’ en ras? Ryssland är ett land av Caucasier (majoritet). Ingenting i inslaget är rasistiskt mot någon mäniskoras överhuvudtaget.
  Det är en känga i skrevet för Nationen Ryssland, varken mer eller mindre.

  Tyskland, Japan, Ryssland, Usa har alla sina syner på Sverige och det svenska folket. Usa gillar att kalla oss ‘Chicken Swedes’. Rasistiskt? Nej. Japan kallar alla utlänningar för ‘Gaijin’ vilket betydde ‘outsider,stranger’, hur juste är det på en skala?

 6. Patrik skriver:

  oh shit, jag råkade skriva mitt inlägg:

  Daniel säger:
  mars 17, 2009 kl 6:47 e m

  under fel namn!! Ledsen, det är INTE Daniel som skrev
  det inlägget.

 7. Andreas skriver:

  Jag har inte förvanskat citatet, jag klippte och klistrade från Aftonbladet, se länken ovan.

 8. Johan skriver:

  Tack Andreas, du han posta ditt inlägg innan jag postade mitt.

  Och du sa ungefär det som saknades 🙂 Hade du postat tidigare hade jag nog inte skrivit själv. Men iafall 😛

 9. Johan skriver:

  http://www.expressen.se/noje/melodifestivalen/1.1500815/ryssland-rasar-mot-svt-s-parodi

  Jag inbillade att jag hade läst det på Dagens nyheter, men det var expressen… så trovärdigheten sjönk ju ganska kraftigt.

  Vi litar på Bloggaren, hans citat är rätt

 10. Ma skriver:

  I Ryssland är nog regimkritik och yttrandefrihet ytterst sällsynt och något som definitivt inte är vana vid. Det existerar inte. Däremot existerar det att regimkritiker utsätts för hot och repressalier…

 11. Carl skriver:

  Snälla, Ryssland har inte invaderat Sverige på flera hundra år.. vad fan gapar ni över?

  Ja inslaget ÄR rasistiskt och förstår man inte det så kan jag tyvärr inte hjälpa dig som läser detta mer än att säga att man måste visa något positivt och inte bara narra en hel nation, oavsett land.

 12. […] Ryssarna har den senaste tiden anklagats för att inte ha humor. Jag har själv hängt på. Men en ryss som i alla fall har humor är Washington Capitals glödheta ryska energipaket, […]

%d bloggare gillar detta: