Panisk populism breder ut sig

Visst, det går inte så bra för Sverige just nu. Visst, kan man uppröra sig över höga bonusar och löner i dessa tider. Men hur långt ska vi gå?

Det breder ut sig en panisk populism över landet som fått för sig att varenda löneökning ska jagas. Varför? Sveriges problem just är ju att för få höjer sin lön, att för få konsumerar sin lön. Folk hör att de ska vara oroliga – och därmed sparar de i ladorna. Att då dra undan ytterligare köpkraft genom att frysa varenda lön man kan hitta gör inte saken bättre. Det är inte fel att årligen höja sin lön, det är liksom hela poängen med tillväxt och att bli ett rikare land.

Nu vill Oppositionsborgarrådet Carin Jämtin frysa lönerna för politikerna i Stockholm. Alla vet att det inte kommer att påverka Stockholms stads budget ett skvatt. Det är en ren symbolhanling. Jag skulle kunna köpa det om det vore så att hon hade föreslagit ännu högre ökningar när det var goda tider. Eller om hon generellt hade drivit frågan om att politikernas arvoden borde sänkas. Men nu blir det populism. Näringsminister Maud Olofsson har också varit inne på samma linje. Det breder också ut sig till Sveriges Kommuner och Landsting.

Det vore bättre om politikerna ägnade sig åt att hitta de positiva exemplen. Gjuta mod i folk och konjunkturen. Se till att det vänder. Öka folks köpkraft. Politikerna borde helt enkelt ägna sig åt att se till att folks löner höjs.

Annonser

9 Responses to Panisk populism breder ut sig

 1. Tommy Boman skriver:

  Hejsan. Till en del kan jag hålla med dig, det är lite för mycket moraliserande och jante-lag över hela grejen, men du har däremot missat ett par viktiga ekonomiska realiteter.

  För det första skapar inte köpkraft eller spendering ytterligare rikedom, det kan fördela rikedomen och/eller leda till ytterligare investeringar, men det skapar inte värden av sig självt. För det andra är sparande och därmed investeringar ett viktigare incitament i ekonomin än att shoppa. Att människor låter bli att spendera sina pengar så här i början av denna depression är bara bra, förhoppningsvis köper de guld eller investerar i en bondgård där de kan odla eget. Skulle de däremot göra slut på sina pengar finns det vare sig en buffert för än sämre tider eller pengar till investeringar när/om krisen vänder.

 2. Andreas skriver:

  Jag kan hålla med om att det är ett generellt problem att folk har för små sparade resurser i landet. Men det som behövs för att ta oss upp ur krisen handlar mycket om psykologi. Man ska komma ihåg att de som inte blivit av med jobbet, vilket är det stora flertalet, faktiskt aldrig har haft så stor köpkraft som nu. Sänkta skatter och sänkta räntor är huvudorsakerna.

  Men just nu spenderar inte den gruppen lika mycket, vilket förvärrar krisen. Det syns tydligt på kurvorna för sällanköpvaruhandeln och fordonshandeln. Det gör att momsen in till statskassan minskar och att omsättningen i handeln minskar.

  När folk börjar tro på framtiden kommer de också att börja spendera. Då vänder det.

 3. Uffe skriver:

  Maud är inte alls inne på samma linje.

 4. Anders skriver:

  Ni missar en punkt.
  Vad många reagerar på är att klyftorna blir alldeles uppenbara just nu.
  Det har inte med köpkraft att göra.
  Det har med en förtvivlad känsla av att en del får miljoner för ett arbete som inte är till gagn för välståndet i samhället, vårt gemensamma samhälle.

  Vad motiverar att någon har månadslön som vida överstiger vad de flesta har som årslön?

  Inte bidrar dom till större samhällelig framgång.
  Bara till sin egen.

  Godsägare – statare – samhället blir synligt.

  Jag tycker det är riktigt intressant och ska med stort intresse följa fortsättningen trots att jag är pensionär och inte har fått mer än 40 miljoner i pension.

  Anders

 5. Anders skriver:

  Correction:

  Jag har alltså inte fått några miljoner i pension. Jag har den gammaldags pensionen som kommer att sänkas nästa år pga börsnedgången. Så där en 15.000 i månaden. Om jag lever länge kanske det blir någon miljon till slut. Man vet aldrig ………
  Anders

 6. Tommy Boman skriver:

  Anders:
  Jag har inte missat detta, faktum är att det är en viktig ingrediens i detta skojiga samspel av idiotier.

  Däremot har det väldigt lite att göra med klyftor och desto mer att göra med uppfattningar. Det är inte fel att vissa tjänar mer än andra, tvärtom. Det är fullt möjligt att vissa få tjänar miljarders miljarder, men det kan vara helt korrekt eftersom de har förtjänar det. Men när vissa tjänar mer än andra pga statens inblandning, som är fallet här, reagerar många starkare än de annars skulle göra. Varför vet jag inte riktigt, men så är det. Konstigt nog reagerar folk på samma sätt överallt i denna värld, de vänder sig mot staten för att lösa problemet som staten har skapat. Detta är mycket skojsamt. Detta är heller inget nytt, har skett förut och kommer ske igen. Min förklaring är att detta beror på att folk är extremt korkade och saknar intellekt. Vad är din förklaring?

 7. Hans skriver:

  är det någon av er som verkligen vet hur det är att vara ensamstående mamma med en lön på 16.000 (eller mindre) i månaden?

 8. Hans skriver:

  Tommy Boman, människor med empati kan sätta sig in i hur andra har det. De känner också en samhörighet med andra i samhället, ungefär som en vänligt sinnad familj. Därmed kan de också känna att det, i rättvisans namn, är viktigt, att åtminstone de som fått uppdraget av medborgarna att förvalta samhället, skall vara solidariska när det behövs. I en vänligt sinnad familj drar alla åt svångremmen när kassan är skral. Man kastar inte ut de svagaste familjemedlemmarna.

 9. Lars skriver:

  Har du hört uttrycket ”trappor städas upifrån”? Ska man kräva uppoffringar från vanligt folk, ska samhällets toppar föregå med gott exempel

%d bloggare gillar detta: