Vem ska Wanja ta i örat nu?

Att sitta i en bolagsstyrelse innebär inte bara att gå på möten. Rimligen ska man också läsa handlingarna. Det är förvånande att LO:s medarbetare inte läser handlingarna noga i en så viktig och känslig fråga (för dem) som bonus, ersättning och pensionsavtal till en välbetald direktör. För precis som DN skriver, håller inte Wanja Lundby-Wedins ursäkt eller försvar om att hon ärgrundlurad”. Man får förutsätta att det finns någon på LO som klarar av att summera och man får förutsätta att om organisationens ordförande inte själv hinner läsa handlingarna till ett styrelsemöte, ser hon till att någon annan gör det. Någon på LO har missat några kolumner helt uppenbart. Frågan är vem av sina medarbetare Wanja nu ska ta i örat?

Hela AMF-skandalen lär skaka om en hel del. VDn:s eget agerande är direkt förkasligt. Urban Bäckström gör helt rätt i att kräva att detta ska gås till botten med. Detta borde i princip kunna liknas vid ett insiderbrott. Att flytta undan pengar för att slippa ett planerat återtag ser väldigt illa ut och det skadar AMF:s anseende avsevärt. Det finns uppenbart en del att rensa i. Detta är dock troligen inget som går att lasta styrelsen för, även om man kanske kunde kräva att detta skulle reglerats så att det inte var möjligt.

Wanja Lundby-Wedin får ovanpå detta en egen debatt om ersättning för sina styrelsearvoden. Medlemmarna kommer att ställa sig frågan om den (i deras ögon) redan höga lönen för LO:s ordförande inte är nog. Att hon dessutom måste få motsvarande två förskollärares årslöner i styrelsearvoden. Den debatten kan bli än värre för Lundby-Wedin än den om AMF.

Dagens vinnare är i alla fall Margot Wallström, vars pensionsavtal på ynka 21 miljoner kronor, försvinner i dagens fokus på AMF. Wallström kunde inte valt en bättre dag för den nyheten…

——————————–
Uppdatering:
Maria Abrahamsson har en intressant poäng här.
Wanja Lundby-Wedin kommenterar sitt vidare agerande så här (till DN):

Kommer du att kunna fortsätta kritisera andra för girighet efter det som har hänt i AMF Pension?
– Jag måste fortsätta med det, tycker jag.

Frågan är om hon ens får sitta kvar. Redan nu börjar vänsterbloggar kräva hennes avgång: Arbetarperspektiv, Johan Lundberg och Lars G Linder.

Annonser

7 Responses to Vem ska Wanja ta i örat nu?

 1. Peter Ingestad skriver:

  http://dn.se/ekonomi/wanja-lundby-wedins-ursakt-haller-inte-1.828403

  Jag säger bara två ord: socialdemokratisk inkompetenskultur. Inte fan kan man rösta på ett sånt part.

 2. Visst är det synd om henne… det är märkligt vad tyst det är från Östros och Sahlin, de brukar ju vara snabba på att kommentera bonusar och sådant… Det är nog bara en tidsfråga innan hon får avgå.

 3. Nicklas Eriksson skriver:

  Ur VU:t kanske, men det tror jag inte. Sossarna är för fega för det eftersom det i princip vore samma sak som att kapa banden till LO (en nåd att stilla bedja om). Som LO-ordförande kan de däremot inte rubba henne en centimeter, det beslutet måste tas på en extrakongress i så fall, och där är det ombudsomröstning som gäller.

 4. Andreas skriver:

  Om hon inte avgår frivilligt. Det är svårt att utesluta just nu. Det hade varit enklare med en sosseregering på plats, då hade de kunnat ”omplacera” henne som ambassadör eller landshövding.

 5. Nicklas Eriksson skriver:

  Landshövding möjligtvis, men aldrig ambassadör. Det hade inte gått, det är hon inte tillräckligt kompetent för. Avgår hon tippar jag på att hon blir chef för Palmecentret.

 6. Sten skriver:

  Det är inte bara såna här lögnare och fifflare som måste avgå. Många fler borde åka i finkan för vad de gjort. De måste stå till svars för sina brott, om de begått dem.

  Detta måste nu utredas grundligt. På 1930-talet gjorde New York-åklagaren Ferdinand Pecora en sådan utredning av en del Wall Street-finansiärer och andra.

  Nu behövs en ny Pecorakommission. Man kan själv skriva under namninsamlingen på

  http://larouche.se/pecora

 7. […] Bloggar: MinaModerataKarameller och Krohniskt […]

%d bloggare gillar detta: