Obamataktik svårare i Sverige

Jag håller med dem som säger att Barack Obamas debattartikel i dagens SvD inte säger särskilt mycket. Syftet med artikeln känns mer som att han vill synas. Konkret innehåller den väldigt lite av sakintresse, annat än sådant alla redan tycker. Detta var den taktik som Obama vann det amerikanska presidentvalet på. Han talade mycket om ”change” men inte vad det skulle förändras till. Han lät väljarna själva fylla innehållet i ”change”. En liknande taktik hade nog varit mycket svår att genomföra i Sverige.

Nu gäller politisk verklighet för Obama. Han kommer inte att bedömas utifrån fagra löften, utan utifrån politiska resultat. Då räcker det inte med att skriva:

Tillsammans kan vi anamma ett gemensamt regelverk som innebär transparens, ansvarstagande och med fokus på att återupprätta det kreditflöde som är livsviktigt för en växande världsekonomi. G20 kan också, tillsammans med multilaterala institutioner, ställa upp med handelskrediter för att öka export och skapa nya jobb.

Folk kommer att ställa sig frågan: Ok, det låter vackert – men vad innebär det för mig? Däri ligger den politiska utmaningen.

Annonser

One Response to Obamataktik svårare i Sverige

  1. Valter skriver:

    Ja, den var ju ganska tandlös. Ja väntade mig en knuff för den nordiska modellen, som samtidigt hade tilltalat SvD:s läsare och kammat hem politiska poäng… I tredje sista stycket är han inne och nosar på det men han stannar på ett väldigt vagt plan.

    Shells och tillika Nokias styrelseordförande Jorma Ollila uttalade sig ganska kraftigt för den nordiska modellen som den globala kapitalismens framtidslösning i helgen http://www.ft.com/cms/s/0/2a0ffc30-170c-11de-9a72-0000779fd2ac.html

    Det hade därför varit lätt och bekvämt för president Obama att hoppa på tåget.

%d bloggare gillar detta: