Pendeln slår hårt i väggen

Det kan se ut som att Barack Obama och Maud Olofsson är överens om att slopa bonusar i företag – och att vi därmed får slut på rubrikerna. Men de säger egentligen inte samma sak. Maud Olofsson och regeringen är ute efter att stoppa bonusar (rörliga lönedelar) i statliga företag. Hon tänker också vida åtgärder så att det blir som hon vill, det kan regeringen göra för statliga företag. Hon skriver i DN:

Vi stänger alla möjligheter till rörlig ersättning och bonus. Alla de högsta cheferna i statligt ägda företag kommer enbart att ha fast ersättning enligt de nya riktlinjerna.

Barack Obama å sin sida ägnar sig mer, på det sätt han gjort sig känd för, att kommunicera värden och inriktning. Svenskan drar sedan till det rejält i sin rubrik på förstasidan. Obama kommer inte att lägga skarpa förslag som förbjuder rörlig lön i företag.

Och det är nog Obama som kommer att få mer rätt. Dagens kris kommer att rensa de värsta avarterna, men knappast ta bort rörliga löner.

Det är nu en pendel som svänger tillbaka för att krasha hårt in i den ena sidan. Rörliga löner varit på modet som ett sätt att ge chefer del av om ett företag går bra. I grunden är det inget fel på det systemet, men just nu finns politiskt utrymme för att racka ner på det. Dessutom är de saker som skapat de allra största rubrikerna inte rörliga lönedelar, utan pensionsavtal. De kommer knappast att förbjudas, det vore helt absurt.

Nu genomgås ett panikstopp för rörliga löner. Bonusar kommer att jagas av media ett tag. Sedan går det tillbaka till en mer normal ordning. För det är svårt att tro att hela systemet med rörliga löner borde eller kommer att överges. Inte heller kommer chefer (eller någon annan heller för den delen) att acceptera att jobba utan pensionsförmåner. Felet är inte varken rörliga lönedelar eller pensionsavtal. Bara avarterna av dem.

Annonser

One Response to Pendeln slår hårt i väggen

  1. […] Röda Malmö, The Pale Green Woman, Sandra Gustafsson, Nora 4you’s Weblog, Johan Ingerö, Krohniskt, meritwager,  Gulan Avci: Kasta inte sten i […]

%d bloggare gillar detta: