Försvarsstrategi 2.0 på gång

Problemet med att redan har gått ut med en försvarsstrategi i ett mediadrev är att det är svårt att ändra till en ny strategi. För Wanja Lundby-Wedin och LO kan konstateras att strategi 1.0, att hon inte visste om vad som hänt, inte fungerade. Folk gick helt enkelt inte på det, vare sig det verkligen var sant eller inte. För vad som verkligen är sant är inte vad det handlar om. Det handlar om bilden av vad som inträffat. Det handlar om bilden av en välbetald fackpamp som beviljat en mångmiljonlön och pension till en direktör. När dessutom fackpampen i fråga har varit en av de tydligaste kritikerna av höga löner och bonusar ställs kraven högt.

Om det hade varit en ”vanlig människa” som ”missat” en rad kolumner i en årsredovisning hade nog inte rubrikerna blivit så stora. Man hade till och med kunnat köpa att personen ”missat” det.

Men nu handlar det om Sveriges mäktigaste lobbyorganisation som uppenbart har flera hundra anställda som kan hålla koll på styrelsehandlingar. Dessutom en organisation som har avtal på arbetsmarknaden och löneavtal som kärnkompetens.

När nu strategi 1.0 kan kastas i papperskorgen är det dags för försvarsstrategi 2.0. Det kommer inte att hålla att försöka hålla sig undan medierna eller vänta ut stormen. Så länge Lundby-Wedin sitter kvar kommer hon inte att få frågor om något annat än detta, tills det är utrett. Detta måste på något sätt få ett slut.

Ett tänkbart slut är det som Sveriges samlade ledarsidor nu kräver, att hon avgår. Det som i så fall egentligen kommer att fälla henne är den dåliga bedömningen i försvarsstrategi 1.0. Att hon upplevs ha ljugit om vad hon gjort. I sig är händelsen med avtalen inte stor nog att fälla LO:s ordförande. Frågan är om hon verkligen avgår dock, det är ett mycket högt pris, även för LO, att betala.

Möjligen kan de klara sig på att utse en syndabock. Det som talar emot det är att det är för sent i processen. Skulden ligger redan på Wanja själv.

Det tredje är att stukat vänta ut det hela. Det kommer nog att kosta mest för LO, i förlorad trovärdighet, medlemmar som går ur och ännu fler rubriker. Ändå är det kanske vad som kommer att ske, inte för att det är mest rationellt, utan för att det är vad det landar i om Wanja inte avgår självmant. Men det kommer att hänga på uppbackningen. Om fler tunga LO-företrädare eller tunga sossar går ut och kräver en avgång blir nog situationen ohållbar. Kritiken finns redan bland sossarnas samarbetspartier. Och sossarna blir också en del av skandalen.

Mediadrevet kommer inte att sluta förrän de tömt ut varenda detalj och kört alla vinklar på missnöjda LO-medlemmar. Det blir ett högt pris att betala vilken strategi LO än väljer.

Annonser

One Response to Försvarsstrategi 2.0 på gång

%d bloggare gillar detta: