Seriös debatt är en bonus

Antibonuspopulismen har sina glansdagar i Sverige just nu. Alla tävlar om att vara mest emot bonusar, regering som opposition. I ett land med folk uppfödda på jantelagspudding med mellanmjölk är det naturligtvis gångbart att hacka på extremexempel och liera sig med den folkliga avundssjukan. Men någon seriös debatt blir det knappast.

För inte är det väl så enkelt som att skylla alla problem på att det finns rörliga delar i vissas löner?

En rörlig del av lönen är det många som har. Det kan vara allt ifrån att det utfaller någon tusenlapp i december till en stor del av lönen. I princip alla mäklare har rörlig ersättning, för att inte tala om egenföretagare. För en egenföretagare innebär inga inkomster till företaget detsamma som ingen lön.

Att ett företag belönar de anställda med en bonus om det går bra är helt naturligt. Rimligen kalkylerar företaget med att de anställda gör ett bättre jobb. De anställda å sin sida är glada för att få del av kakan.

En seriös debatt om hur detta ska utformas för att alla ska vinna på det vore välkommen. Det som skriks om just nu kommer dock inte att göra någon glad. Men kanske kommer konstruktivitet i populismen spår.

Annonser

One Response to Seriös debatt är en bonus

  1. […] att vi ska ha bonus Jag har tidigare efterlyst en seriös debatt om bonusar och rörliga lönedelar. Därför tycker jag att dagens inlägg på DN Debatt är […]

%d bloggare gillar detta: