Ekonomisk hokus pokus

Sossarna vill tydligen ta Sverige ut ur krisen genom att höja skatterna. Att det skulle hjälpa i kristider att beskatta medborgarna ännu hårdare, måste vara någon egenskickrad ekonomisk hokus-pokus-teori. Mer skatter drar undan köpkraft. När skatterna också riktar in sig på den grupp som betalar mest i skatt, men också är mest lättrörlig på den europeiska arbetsmarknaden, måste frågan med fog ställas: tror ni ens själva på det där?

Att vänsterpartier vill ha en förmögenhetsskatt brukar sällan motiveras av ekonomiska skäl. Det brukar vara en del av standardretoriken ”de rika kan betala mer”. Att beskatta kapital – vår mest lättrörliga skattebas – i ett globaliserat Europa där i princip alla andra länder avskaffat förmögenhetsskatt är ett skott i foten. Det är direkt korkat. Det kommer att skada landet långt mer än någon miljard in till statskassan.

Om det försöker lura i folk något annat tror jag de underskattar väljarnas intelligens.

Detta känns i så fall mer logiskt och rimligt. Det finns fortfarande många onödiga statliga byråkrater och myndigheter. Dessutom finns fortfarande många onödiga regler som tar tid från företagare och kostar pengar i form av statliga tjänstemän som sitter och kollar dem.

Annonser

12 Responses to Ekonomisk hokus pokus

 1. Leprechaun skriver:

  Det är inte ett skott i foten; det är ett skott i huvudet.

 2. Mamma Mu skriver:

  Mona’s universallösning på allt, gnäll en massa på alliansen och höj skatterna Dela sedan ut lite bidrag här och där och höj alla politikerlöner i smyg. Aldrig mer dessa skattekåta smygkommunister!

 3. Kobolt skriver:

  Det börjar blir lite tröttsamt detta. Lösningen på alla problem nationellt som globalt är för Socialisterna höjda skatter. Man har aldrig sett eller hört någon annan lösning någonsin från vänsterhåll. Var finns incitamenten för de som inte är socialister och jobbar ideellt att över huvud taget anstränga sig om skatterna äter upp det mesta? Har dom tänkt den tanken. Det vi andra ickesocialister gör är att vi blir mer kreativa på att fiffla och jobba svart istället. Så har det alltid varit och kommer alltid att bli. Då äts de ökade skatteintäkterna upp av att kontrollen över medborgarna kostar mer.

 4. håkan skriver:

  Vi får hoppas att det här skottet träffar sossarna själva i huvudet.

 5. Leffeq skriver:

  Jag tror att Socialdemokraternas skattehojningar far motsatt effekt, av vantade 5 miljader blev det minus 3 miljarder pa grund av att man glomde rakna med skatteplanering och utflytt av kapital fran Sverige. Ryssland ar ett bra exempel, nar man sankte skatten for ALLA medborgare till flat tax om 13%, borjade medborgarna redovisa sina inkomster och skatte intakterna mer an tre dubblades pa tva ar. Nu ar ju vi Svenskar ett mer organiserat folk an Ryssar, men jag tror personligen att var och en ar sig sjalv narmast. Varfor ska jag betala 55% i skatt for att jag ar kreativ och har skaffat mig en hog utbildning?
  Vet Ni det kanske handlar om en kreativitets skatt om 20-23% ovanpa Kommunalskatten?
  Mina vanner den enda losningen pa problemen ala Mona Sahlin ar att skapa ett incitament for skattehojning, egentligen handlar det inte om detta det handlar om att visa att de fortfarande ar ett arbetarparti som stoder de “svaga”. Alliansen har ju visat att man klivit in pa arbetarnas sida genom att ge dessa arbetare mer frihet i sin egen planbok, och inte vara beroende av nagot “nytt” bidrag som bestams av en “nytillsatt” tjansteman som beslutar om du har ratt till detta eller inte.
  Bidrags samhallet ar till ondo for kreativiteten inom naringslivet (kanske inte inom nojeslivet eller hobby livet). Jag betackar mig for att se det Kommunist drivna-Socialdemokratiska & Miljosocialistiska regerings alternativet som representanter for varat land och styrelse! Det vore tragiskt for Sverige!!!

 6. […] (m) blo…, Utredarna, Törnebohms Hotspot, Magnus Andersson, MÅRTENSSON, Rolf Erikson, Krohniskt, Peter Andersson – me…, Peter J Olsson, Politikerbloggen och Jinges web och fotob… […]

 7. Janne skriver:

  Är det bara jag som tycker att (s) har teleporterat sig tillbaka till nåt 70-talsideologiskt resonemang? Är detta den rätta vänsterradikala Mona? T o m Lars Ohly tycker ju att förmögenhetsskatt är problematiskt, och mp är mycket tveksamma. Det är svårt att höras som oppositionsparti så därför tar man i lite extra.

 8. […] på den ett tag Sahlin. Längre kommentar. Fler kommentarer på […]

 9. […] Linder om politik och samhälle,   Veronica Palm,  Blogg Röda Berget,  Sydsvenskan,  E24, VA, Krohniskt,  Politikerbloggen,  HD, Blogg Attila,  Befriarna,  Högbergs tankar,  Kalles blogg,  In Your […]

 10. Peter Ingestad skriver:

  Ett steg i rätt riktning på den låååånga vägen.

  Förslaget backar upp offentligt genererad sysselsättning utan att belasta statsfinansen medan undanträngd privat genererad sysselsättning får bedömas minimal med hänsyn till rådande läge med skyhög sparbenägenhet. Fråga Thomas Östros, fråga Anders Borg! De är sakkuniga, och det är jag med.

  Det socialdemokratiska initiativet är i princip utmärkt, men det handlar om kaffepengar, och något annat är heller inte politiskt möjligt, varför det hela saknar större intresse. Desto löjligare det formliga RAMASKRI som utbryter i bloggsfärens alltför bortskämda oduglingskonkarong av nyliberalt sinnade slaskmeloner. Därmed avslöjar dessa sig själva i all sin småttighet, och vi får hoppas att Maktens Toppar härav drar relevanta slutsatser. Det är nämligen inte bra för vare sig samhället eller bolagen att dylikt jidder får skrika sin vilja igenom.

  Hårda ord på plats; här må samhällsfara avvärjas.

  Alliansen gör maktpolitiskt* klokt att ge elastiskt vika. Ty vad har skattekverulanterna för alternativ? De lägger slokörat sin röst på Alliansen i nästa val; i gengäld kan den slipade kampmänniskan Reinfeldt fröjda sig åt att tillfoga stackars Mona Sahlin ytterligare en präktig tugga i form av tappat väljarstöd.

  *och därmed sakpolitiskt! Utan makt intet åstadkommet.

  – Peter Ingestad, Solna

 11. […] Anders Linder om politik och samhälle, Veronica Palm, Blogg Röda Berget, Sydsvenskan, E24, VA, Krohniskt, Politikerbloggen, HD, Blogg Attila, Befriarna, Högbergs tankar, Kalles blogg, In Your […]

 12. […] Anders Linder om politik och samhälle, Veronica Palm, Blogg Röda Berget, Sydsvenskan, E24, VA, Krohniskt, Politikerbloggen, HD, Blogg Attila, Befriarna, Högbergs tankar, Kalles blogg, In Your […]

%d bloggare gillar detta: