Allt på ett kort nu

Det är en riskabel strategi Wanja Lundby-Wedin nu väljer. Anfall är bästa försvar förvisso, men då gäller det att anfallet också håller. Wanja håller fast vid att hon är vilseledd och att hon inte kunde veta detta. Men det finns också fakta som talar för att hon borde haft koll. Frågan om det är sant eller inte har dels hänskjutits till en utredning, men handlar också om ifall folk och LO-medlemmar verkligen tror på henne. Vad som verkligen hänt är inte säkert att vi kan se genom all taktik.

Dagens krismöte hos LO kommer att avgöra om Wanja kan sitta kvar eller inte. Hon kan sitta så länge den interna opinionen inom LO och (s) att hon ska avgå inte växer sig för stark. Därför handlar också en hel del av opinionsarbetet om att övertyga just LO om att hon är oskyldig, eller i alla fall tillräckligt oskyldig för att få sitta kvar. Då gäller det att använda alla tänkbara vapen för att försvara sig.

Det handlar också om hur tronföljden inom LO ser ut. Finns det någon tänkbar och villig efterträdare? Vem vinner och vem förlorar på om Lundby-Wedin tvingas avgå? För LO i sig är det så klart en prestigeförlust om Wanja avgår, men det är kanske en ännu större skada att ha henne kvar. Svaret på frågorna: vad är bäst för LO och vad är bäst för Lundby-Wedin är inte likalydande. Vem vinner den prioriteringen?

Hur som helst har nu allt satts på ett kort. Går det att driva hem att Wanja inte kunde veta om konsekvenserna eller inte? Den frågan avgör utgången av dramat.

Annonser

6 Responses to Allt på ett kort nu

 1. […] Bloggar: Ledarbloggen och Krohniskt […]

 2. Petrus skriver:

  Något jag som mångårig chef inom offentlig förvaltning fått lära mig är följande: du som chef har ansvaret och kan ALDRIG skylla på andra ! Gör du det, så visar du i offentligheten ditt tillkortakommande och dina dåliga chefsegenskaper.
  Frågan är alltså vitt bredare än lite bonus- och gratifikationsdiskussioner; frågan gäller vilka chefer vi skall ha i det svenska samhället !!
  / Petrus

 3. Robert skriver:

  @Petrus, Ja det är den uppfattningen jag bär med mig, men som verkar saknas inom den svenska politikertoppen.

 4. Petrus skriver:

  Nästa inom LO-kollektivet att ställas till svars är chefredaktör Helle Klein, Aftonbladet.

  Läs vad Newsmill har nystat upp. Riktigt sorlig läsning om den nya aristokratin, nämligen AKADEMIKERADELN och BONUSVÄNSTERN ( Fröken Klein myntade begreppet BOMBHÖGERN, då USA med de allierade piskade diktatorn Saddam och Baath-partiet i Irak …) !!

  http://newsmill.se/artikel/2009/03/29/aftonbladets -helle-klein-sitter-snarjd-i-lo-wanjas-miljonfallskarm

  / Petrus

  ps. Har DU koll på vad DIN chef har för fantasilön och gratifikationer/bonusar ?? Checka och skriv här !! ds.

 5. Josef Boberg skriver:

  Apropå Ditt engagemang i internetfrågor

%d bloggare gillar detta: