Vad Borg ändå kan göra

I en så djup kris som nu råder är det lika bra att konstatera att politikerna inte kan lösa den. Den som säger något annat är populist. Inte heller spelar enskilda miljarder hit eller dit någon större roll för det allmänna läget, arbetslösheten eller fallet av BNP. Krisen kommer att fortsätta och vara kvar ett bra tag.

Men det betyder inte att politikerna bör abdikera eller ge upp. En kris öppnar också möjligheter för sådant som annars inte vore möjligt. Avtalet mellan IF Metall och Teknikföretagen är ett exempel på detta. Det finns fortfarande goda möjligheter för regeringen att se över sådant som inte påverkar statskassan. Här finns mycket som kan göras i form av regelkrångel, regeringen borde fundera på vilka myndigheter de kan lägga ner, vad de kan sluta att göra som krånglar till det för företagen. Det finns marknader som kan liberaliseras och avregleras. Vi har fortfarande monopol kvar som trycker undan nya idéer och entreprenörskap. Det är ett ypperligt tillfälle att modernisera lagarna på arbetsmarknaden och göra dem mer flexibla och anpassade till 2000-talet. Det är också ett bra tillfälle att se över alla långa berednings- och planeringstider som krävs när något tex ska byggas.

Men det bör också finnas en del viktiga investeringar att göra. Den svenska infrastrukturen är undermålig och hämmar såväl rörligheten mellan arbetsmarknader som funktionen i flera stora regioner. Att satsa på infrastruktur ger tre viktiga fördelar. Den uppenbara är snabba arbetstillfällen. Den andra är mer tillväxt, även om den inte kommer förrän projekten är klara. Men det tredje är också viktigt, det sänder en signal om att Sverige satsar sig ur krisen och satsar på framtiden.

För även i kristider etablerar sig nya utländska investeringar. Då spelar det stor roll vilka regioner som förväntas att växa och satsa. Även i lågkonjunktur lider vi kraftigt av att särskilt Stockholms- och Göteborgsregionen inte har en fungerande infrastruktur.

En investering är inte en kostnad på samma sätt som tillfälliga stimulanser eller bidrag. En investering är bestående och har ett värde. Den genererar intäkter på lång sikt. Här kan Anders Borg lära sig av företagen. Det finns de som sparar sig ur krisen och de som satsar sig ur krisen. De som står starkast när det väl vänder är de som satsat. Detsamma gäller för länder.

Annonser

One Response to Vad Borg ändå kan göra

%d bloggare gillar detta: