Högt pris att avgå nu

Vi får kanske inga tydliga besked i dag heller. Om Wanja Lundby-Wedin inte avgår efter dagens krismöte kommer historien att rulla på i media. Lundby-Wedin kommer att under överskådlig tid att vara försvagad och Socialdemokraterna kommer att få vara med och ta smällen. Även om både Mona Sahlin och Ibrahim Baylan gjort försök att distansera sig från LO-bossen vet alla hur tydlig kopplingen är mellan (s) och LO. Uppenbart ligger det i Socialdemokraternas intresse att byta LO-ordförande, problemet är att de ledande sossarna inte gärna kan säga det rakt ut. Att flera tunga sossar nu officiellt markerar på olika sätt gör att man undrar vad som egentligen sägs när dörrarna är stängda. Det är nog hårdare ord.

Även LO:s medlemmar vill att Wanja L-W avgår. Stödet finns nu i princip bara helhjärtat från LO:s styrelse. Än så länge.

Om hon avgår i dag eller imorgon kan man konstatera att hon gör det först efter att hon själv, LO och (s) har betalat ett mycket högt pris i form av mediala skandaler. Något som knaprat hårt på redan sargade varumärken. Många kommer att önska att hon i stället hade avgått direkt.

För frågan är om mindre symbolhandlingar, som att lämna AMF:s styrelse, kommer att göra varken till eller från. Risken är att det bara är att förlänga pinan mot det oundvikliga, att hon ändå måste lämna ordförandeskapet i LO. Nu tycks det faktiskt vara kört.

—————————–

Intressanta bloggar på samma ämne: Mary Jensen, Tokmoderaten, Stefan Stenudd, Kulturbloggen, Kent Persson och Tobias Schelin.

Annonser

5 Responses to Högt pris att avgå nu

 1. milan skriver:

  Helt rätt. Håller med om det du sa om historien. Den upprepar sig såklart, så som det gjorde med Stig Malm och andra förre Wanja-affären.
  Märkligt nog så sitter Wanja och Mona tillsammans i den verkställande utskottet och samarbetar. Det som händer med Wanja skadar både LO:s trovärdighet men också slår hårt mot Monas ledarskap och mot sossarnas ideer. Att distancera sig från Wanja som ledare är både svårt och lätt, beroende på från vilket hål man tittar igenom. Att skilla melan sak och person är viktigt, men hur ska man göra det i det här komplicerade fallet? Att det är kört för Wanja är det självklart, men vad kommer att hända med resten?

 2. Emil skriver:

  Vilket patetisk spel for galleriet att Wanja avgar fran en styrelse dar hon deltagit i fyra moten per ar och tydligen sovit.
  Tror parti och LO ledning att det finns nagon som inte genomskadar detta enkla trix att forsoka medlemmarna att tro att nagonting gjorts.
  Det ar ingen skillnad alla sitter kvar pa sina hogavlonade poster som dom misskoter och medlemmarna betalar kalaset.

 3. Andreas Krohn skriver:

  @milan: Problemet om Wanja avgår är att sökarljuset då riktas mot nästa person. Vem blir det? Vem har något att dölja?

 4. […] mot Sahlin? Som jag tidigare har skrivit kommer drevet mot Wanja Lundby-Wedin att pågå tills hon avgår. Eller i alla fall ett bra tag […]

%d bloggare gillar detta: