Fåren i ulvakläder

Återtåget för LO från att vara kritiserad fackföreningsrörelse till det de tänkt att 2009-10 ska ägnas åt, valarbetare för (s), kommer att gå knackigt. Som företrädare för LO får inte Kommunals ordförande, Ylva Thörn, samma krut bakom orden när hon kritiserar regeringens satsning kommunerna. Alla vet att hon hade sagt att det var för lite alldeles oavsett om det hade varit 7 eller 70 miljarder kronor. Hon företräder LO, men också den politiska oppositionen.

Vad som under denna process satts i blixtbelysning är kopplingen mellan LO och (s). Det är nu tydligt för väljarna att detta är en och samma rörelse, som håller ihop mot regeringen. Wanja Lundby-Wedin och andra från LO må förklä sig som fackliga företrädare, men är också aktiva inom (s). Det är en och samma rörelse. Ulven i fårakläder är också en får i ulvakläder.

Så när kritik mot regeringen kommer från LO-håll är det kanske bara en taktisk fördelning inom rörelsen. Pressmeddelandet kan vara skrivet på sossarnas högkvarter på Sveavägen 68, men skickas från LO-borgen vid Norra Bantorget.

Som Wanja Lundby-Wedin fick erfara i dag sitter också skandalen kvar – och kommer att göra det en lång tid framöver. Skandalen drabbar LO och därmed (s).

I många andra länder har man valt att bryta kopplingen mellan facket och ett enskilt parti. Det finns goda principiella skäl för att göra det, men kanske också taktiska. Så länge LO uppfattas som en facklig gren av Socialdemokraterna – och inte en egen politisk organisation – kommer deras trovärdighet att vara begränsad. Varje gång regeringen kritiseras kan det viftas bort som partipolitik. Med all respekt för att den interna diskussionen inom LO just nu handlar om mer akuta saker, är jag övertygad om att den om kopplingen till (s) också kommer att lyftas. Kanske går svenska LO samma väg som danska LO, och blir en fristående fackförening.

Annonser

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: