Tyst är ibland bättre

Att vara lågmäld är i bland mer framgångsrikt än att skrika i högan sky.

Svenska media ställer ofta krav på att svenska politiker ska protestera högljutt mot olika länders beteende. Aktuella exempel är att hem Annika Östberg från det kaliforniska fängelset eller att frige journalisten Dawit Isaak. Media ställer krav på att politikerna ska demonstrera, öppet visa sin åsikter, skriva på upprop och genomföra symbolhandlingar. Problemet med det är att de ofta vet att det lika gärna kan ge kontraproduktiva resultat.

Ingen makthavare, utomlands eller i Sverige, vill att det ska se ut som att personen styrs av utländska krav. Därför sa Fredrik Reinfeldt inget om Annika Östberg efter sitt möte med guvernör Arnold Schwarzenegger. Att framställa Schwarzenegger som en skurk hade kanske givit politiska poäng, men inte resultat.

Dessutom visar det sig nu att han faktiskt tog upp frågan. Reinfeldt valde dock den strategi han trodde gav resultat hellre än den som plockar kortsiktiga poäng.

Av samma anledning står inte utrikesminister utanför Eritreas ambassad och demonstrerar. Det betyder inte att han tar lätt på frågan, snarare tvärt om, han ägnar sig åt att försöka lösa den, i stället för att använda den för att fiska röster.

Jag tycker att vi ska visa respekt för de politiker som vågar stå emot det opinionsmässiga trycket att genomföra symbolhandlingar. Särskilt den dag vi i stället ser konkreta resultat.

Annonser

9 Responses to Tyst är ibland bättre

 1. studen skriver:

  jag bli illamående av den onyanserade bilden av en brottsling som får så mycket uppmärksamhet i medierna. Ett bra tips till alla andra svenska ungdomar, åk utomlands, gör nåt brottsligt så att du blir gripen. Då kommer hela den svenska media kåren och politikerna till din räddning. Vi kommer att försvara dig till vilket pris och oavsett om du är skyldig eller ej. Du är en oskyldig hjälte i våra ögon. SKÄRPNING!

 2. Jonny Svensson skriver:

  Expressen berömmer sig av att de var de första som ”avslöjade” att överföringen av fången Annika Deasy var på gång. Trots att man också visste att publicitet riskerade att stoppa denna överföring så slog man upp stora rubriker.

  Tidningen försöker att kompensera detta genom att framställa mördaren som en hjälte.

  Så tjänar Expressens ägare, redaktion och journalister pengar på att två gånger förråda hederligheten.

 3. Californiaction skriver:

  Så ja… Alla hurrar, tycker personligen att Annika fått sona sitt straff 28 år är en lång tid. Men tyst diplomati? Vilket totalt BS!!!

  Är det ingen som fattar att Arnold och grabbarna skickar ‘hem’ alla fångar nu när Karliforniens kassa är som Nevadas öken, torr torr torr.

  Uppmärksamma den ni. Lär inte bara vara Sverige som får bekosta special chartrade flyg för att få ‘hem’ sina livstidsfångar. Vet någon hur många år Annika bodde i Sverige?

 4. Andreas Krohn skriver:

  Jag tror att det är många faktorer som spelat in i att Annika nu får sitta i ett svenskt fängelse. En är tid, att hon suttit inne i 28 år. Det hade inte varit samma sak efter 2 år. Alldeles oavsett Kaliforniens ekonomi, som jag förvisso också tror har inverkat.

  Diplomatin har säkert också bidragit liksom att guvernören är österrikare. Det är lättare för en österrikare (än en amerikan)att förstå och lyssna en (annan) europeisk ledare som Reinfeldt. Dessutom har Schwarzenegger en mer europeisk rättssyn, han är tex emot dödsstraff.

  Min poäng med bloggposten är mer att skrik i högan sky inte är en bidragande orsak. Schwarzenegger struntar fullständigt i vad svensk medias chefredaktörer tycker. Om det däremot ser ut som att han styrs av en utländsk mediaopinion så får han problem på hemmaplan.

  I övrigt kan jag instämma i att det inte känns som en avgörande seger för svensk utrikespolitik att vi får hem en brottsling till Sverige.

 5. Dabitch skriver:

  Jag är inte helt säker Californiaction men enligt artikeln i SVD är hon född 1954 och flyttade till Californien 1960 så …*räknar lite*… Sex år sammanlagt?

 6. […] för att få Dawit Isaak fri. Och jag hoppas också innerligt att andra inte slutar skrika, för tyst är inte bättre. Det är våra skrik som håller Dawit Isaak vid liv, säger dom som […]

 7. Ulf skriver:

  Att Sveriges statsminister är så dåligt insatt att han går på hypen om Annika och på detta sätt jobbat för henne är bara ledsamt.

  Nu har ett misstag begåtts, jag skulle inte vilja se våran statsminister jobba så aktivt för andra (polis)mördare.

  Som tur är för Reinfeldt är det nog inte hans samtal som gjort att Annika kom till Sverige utan den ekonomiska krisen, jag tycker dock fortfarande det är djupt tragiskt hur han handlat i frågan och jag tycker också hela kampanjen att få hem Annika är skrämmande.

  http://www.samtiden.com/node/256

 8. […] Bloggar: Mymlan och Bildt och Krohniskt […]

%d bloggare gillar detta: