Vem kan man lita på?

Svenska Dagbladets debattuppslag (papperstidningen) i dag innehåller en intressant blixtbelysning av svensk politik och politisk debatt.

I en ledare argumenterar SvD för att regeringen ska vara försiktig i ny expansiv finanspolitik. SvD har en klar poäng i att även kommunerna måste ta sitt ansvar i krisen. Kommunerna har haft goda år bakom sig och kan inte gärna räkna med att staten (som har budgetunderskott) ska räcka upp alla förluster.

debattsidan argumenterar Thomas Östros (s) för ytterligare statliga utgifter. Man ställer sig frågan om sossarna har en sedelpress som dagligen ger nya miljarder att spendera. Någon borde räkna samman hur mycket de lovat. Det intressanta är också slutslängen, rent slentrianmässigt, mot regeringen:

Regeringen lånar till skattesänkningar – och äventyrar ekonomi och välfärd. Därför går Sverige sämre än övriga Europa. Vi sätter fler jobb framför stora skattesänkningar. Fler jobb är nyckeln till en sund ekonomi.

Om nu ”regeringen lånar” så är väl det ett tecken på att det inte finns resurser till alla Östros löften i artikeln? När han dessutom säger att ”de lånar till skattesänkningar” vet ju alla att det är jobbskatteavdraget – en skattesänkning som gör det mer lönsamt att arbeta – som är skattesänkningen. Eftersom meningen är formulerad som kritik ställer man sig så klart frågan: tänker därmed (s) riva upp skattesänkningen om de kommer till makten?

I en annan ledare fortsätter Maria Abrahamsson att spekulera i hur förtroendet mellan (s) och LO ska kunna återställas. Låt oss redan nu gissa en taktik: att ge sig in i en stenhård ordväxling med regeringen. Taktiken att enas genom att hitta en gemensam fiende är vedertagen och används tom av NASA om astronauterna inte kan komma överens på en rymdkapsel. Låt oss gissa att vi har högljudd retorik från (s) att vänta.

Om det sedan leder till fler väljare är en annan sak. Hittills har det snarare lett till motsatsen.

Annonser

3 Responses to Vem kan man lita på?

 1. fredrik rahm skriver:

  jättebra analyserat.

  Rakt och utan omsvep.

  Jag tror nu att frågan är vilket parti kommer lämna ”rödgröna samarbetet” (ingen hittills har sett)

  Mp toppar denna lista.

  Vänstern kommer dock klamra sig fast vid ett döende (s) som den eviga pipande oppositions sputnik dom är vana vid att vara.

  Vem vet Om alliansen vinner 2010 kanske ett NYTT (s) dyker upp efter huvuden rullat klart..Som alliansens förnyelse efter gamla moderaterna

 2. […] Krohniskt och Göran Pettersson och Schlingmann och Pär Ström och Morian och […]

 3. Du har som vanligt kloka poänger! 🙂 Har för övrigt rättat till länken till dig! Glad påsk!

%d bloggare gillar detta: