Var är vändningen?

Med en inflation nästan nere noll samtidigt som företagen fortfarande varslar folk vet vi egentligen inte mycket om var vi befinner oss i den ekonomiska krisen. Är det fortfarande på väg ner – eller har vi nått vändningen? Vändningen som alla letar efter går egentligen inte att definiera eller identifiera. Vi vet egentligen bara att den finns.

Den 20 april samlas Riksbanken för att besluta om en eventuell förändring av räntan (tidigare post). Med dagens inflationsbesked är det svårt att tänka sig annat än en sänkning av styrräntan. Det kommer att kunna bidra till att lindra effekterna av krisen genom att göra det billigare för företag och privatpersoner att låna. Men än så länge är problemet att privatpersoner – som efter skattesänkningar och lägre räntor har ett klart ökat konsumtionsutrymme – fortfarande avvaktar. Dagens besked från Saab om att varsla 700 personer bidrar ytterligare till den osäkerheten.

När vändningen kommer beror mycket på psykologi. Just nu är signalerna till svenska hushåll blandade, men med en tyngdpunkt mot det negativa. Vi behöver mer glada nyheter innan det vänder.

Annonser

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: