Arga personer röstar bättre?

Det som alla pratar om med Europaparlamentsvalet är det befarade låga valdeltagandet. Detta ger valet en helt annan matematik än andra val. Det är tex lättare för missnöjespartier att komma in. Förra gången såg vi Junilistan, nu finns Sverigedemokraterna och Piratpartiet i faggorna. I grunden handlar det om att få folk att gå och rösta – och därmed sedan på ”rätt” parti.

För de traditionella partierna är detta ett mobiliseringsval. Det blir inte en traditionell strid mellan Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin. Mer en strid mellan Reinfeldt och en blå soffa och Sahlin mot en röd dito. För bägge de större partierna handlar det mest om att inte göra ett dåligt val – eftersom det riskerar att påverka kommande riksdagsval.

Men för alla andra partier blir detta val en kamp om antingen noll eller ett mandat – eller möjligen ett eller två. Hur många de till slut får avgörs utifrån hur de kan tränga igenom mediabruset.

Kristdemokraterna har tagit till en radikal strategi, genom att ge sig på det som många svenskar ser som en av de stora fördelarna med EU-medlemskapet, alkoholimporten, som de vill ska bli mer restriktiv. Partiet har också varit ute efter att förbjuda snus. Politiskt-strategiskt kan man ställa sig frågan om detta kommer att vara framgångsrikt. Men det gör i alla fall att kd sticker ut i debatten. Kanske ger det utdelning i slutänden. Det handlar inte om att en majoritet av svenska folket ska hålla med, det handlar om att fem procent av väljarna i valet ska rösta på kd.

Både Sverigedemokraterna och Piratpartiet försöker komma in genom en slags mot-politik. Sd är emot invandringen och pp är emot övervakning på Internet. Vad de väl skulle driva för frågor i Bryssel, vilken partigrupp de ska tillhöra, vad de tycker om EU:s budget osv är höljt i dunkel. Vad man egentligen får om man röstar på dem vet inte den vanlige väljaren. Fast det kan å andra sidan gälla alla partier.

Vi kan utgå från att den medialt populära miljöfrågan kommer att användas flitigt i valet. Den ekonomiska krisen och handelsfrågan kommer också att stå i centrum. Men det kommer också handla om småfrågor.

För att få ett mandat krävs cirka fem procent av rösterna, i runda slängar 130 000 röster, för att få ett mandat. De som kommer att lyckas är de som tränger igenom i bruset. Och kanske de som lyckas att reta upp rillräckligt många väljare för att gå och rösta. För något skäl måste man ju ha för att masa sig iväg till vallokalen. Protester mot något brukar ge större engagemang än att vara för något. Arga personer röstar i högre grad än nöjda.

Annonser

3 Responses to Arga personer röstar bättre?

 1. Christian Engström skriver:

  När vi har kommit in i EU-parlamentet kommer vi satsa all vår kraft på att värna de grundläggande de grundläggande medborgerliga rättigheterna och att bana väg för det framväxande informationssmhället. Ingenting annat.

  Vi vill värna rätten till ett privatliv, yttrandefriheten och rätten att ta del av vilken information man vill utan censur. Grundlagen ska gälla även på internet.

  Vi vill också reformera upphovsrätten så att den kommer i samklang med den nya tidens möjligheter.

  Vi kommer att gå med i den partigrupp som vi bedömer ligger närmast oss. Antagligen den gröna eller den liberala gruppen, men det bestämmer vi efter valet. Läs mer om Piratpartiets strategi i EU-parlamentet.

  Vi söker mandat från väljarna att arbeta för ett fritt internet i ett öppet samhälle, varken mer eller mindre. Vi tycker att den frågan just nu är viktigare än skillnaden mellan höger och vänster, i synnerhet i EU där moderater och socialdemokrater ändå röstar precis likadant i över 80% av alla frågor.

 2. Emil skriver:

  Under alla sina ar i politiken har Marita Ulvskog varit aktiv EU motstandare och motarbetat och obstruerat allt som haft med EU att gora.
  Mona Sahlin ville ha Baylan som partisekreterare for att locka invandrarroster och erbjod Marita Ulvskog en hogavlonad dronarbefattning (145000kr efter skatt) i EU genom att ge henne forsta plats pa deras kandidatlista i EU-valet.
  Detta ar endast ett satt att forsorja Marita Ulvskog med skattepengar och har inget med Sveriges behov av representation i EU att gora.
  Varfor skall skattebetalarna sta for kostnaderna for Marita Ulvskog som kommer att fortsatta att sitta dar och obstruera arbetet bara for att Mona Sahlin fiskar valjare?
  Hon har inget i EU parlamentet att gora.
  Rosta inte pa henne eller ligg kvar pa sofflocket..

 3. Andreas Krohn skriver:

  @Christian: Tack för komplettering av vad du vill göra. Det hedrar dig att du tar dig tiden att förklara.

  Jag hoppas du inte tolkade inlägget som kritik, det var mer ett konstaterande att (tyvärr) har inte alla väljare den informationen, vilket också kan bidra till det låga valdeltagandet.

  Läsarna av just min blogg verkar ju också förutspå ett bra val för (pp) enligt omröstningen i högerspalt.

%d bloggare gillar detta: