En tävling i trovärdighet

För de flesta människor blir dagens budgetdebatt i riksdagen ett virr-varr av miljarder som skyfflas hit och dit. Ingen som inte jobbar med det kan förväntas att sätta sig in i vad 50 miljarder i en bankgaranti eller 16 miljarder mer till kommunerna egentligen innebär i praktiken. Inte heller hur många AMS-platser man får för 10 miljarder och om det i slutänden ger 10 eller 10 000 nya jobb. I stället för en tävling i siffror blir det hela en tävling i trovärdighet.

Väljarna fattar att något måste göras på grund av krisen, men de fattar också att krisen är global och att det kan komma surt efteråt om staten pyttsar in allt för många miljarder i åtgärder som inte ger verkan. Notan måste betalas till slut. Svenska politiker kan inte ensamma lösa problemen.

Anders Borg å sin sida måste presentera något som är trovärdigt nog för att kunna ge (viss) effekt. Thomas Östros har snarare problemet att han den senaste tiden framstått som att han har nya miljarder att spendera varje dag. Väljarna köper varken populism eller ett allt för dogmatiskt hänvisande till de offentliga finansernas framtid. Det gäller att lägga sig någonstans emellan. Fördelen för Östros är att hans förslag inte ska genomföras, han kan vara friare i matematiken, vilket förvisso Anders Borg använder emot honom.

Och ingen kan svara på varken frågan hur många miljarder som kan satsas eller hur många som borde satsas. Men det spelar ingen roll, väljarna kommer inte att kontrollräkna, de kommer att gå på: vem kan man lita på? Vem är trygg att hålla i handen när det blåser. Där har Anders Borg ett klart förprång.

4 Responses to En tävling i trovärdighet

  1. Anders Borgs trovärdighet är mycket större än Östros. Så länge Östros dessutom har taktiken att ständigt skrika ”för lite och för sent” utan att ha egna trovärdiga förslag så kommer sossarna inte kunna komma ikapp alliansen i trovärdighet.

  2. […] Morgan Johansson – Frihet och jämlikhet: Borg bluffar sig fram,  Krohniskt: “En tävling i trovärdighet”,     s-buzz: Sverige behöver framtidstro –  hellre jobb än bidrag,        […]

  3. […] Krohniskt  och Edvin och så några av motståndarna… Morian och Arvid Falk.se och Peter […]

  4. […] grad på Maud Olofsson medan man får leta med ljus och lykta efter dem som litar på Lars Ohly. Förtroende och trovärdighet är extra viktigt i kristider. Men det är inte säkert att det kommer att […]

%d bloggare gillar detta: