Det finns inga pensionärer om 20 år

Sverige var tidigt ute med att göra det alla andra länder nu också gör, gå över till ett så kallat premiebaserat pensionssystem. Det bygger på att pengar avsätts hela tiden för att bygga upp en pott pengar som sedan kan bli pension. Hur stor pensionen blir avgörs av en rad faktorer, självklart hur mycket pengar som sätt in, avkastningen på pengarna, men också på när du går i pension.

För folk som går i pension om 20 eller 30 år är det i princip omöjligt att förutspå vad man får i pension. Man kan göra beräkningar, men det kommer att påverkas av så många faktorer som inte går att förutse (löneutveckling, utveckling på börser i hela världen, Sveriges BNP-utveckling mm). Men det kan kort sammanfattas i hur bra det går i karriären och hur bra det går för Sverige.

Men pensionsdebatten i Sverige bygger också på gamla sanningar. Debatten utgår från att en person jobbar heltid fram till en viss ålder (ofta 65 i debatten, men i verkligheten är den betydligt lägre) och sedan går i pension. För några människor är den beskrivningen fortfarande relevant, men för allt fler är den inte det. Arbetsmarknaden förändras och har förändrats. För unga människor ter sig inte det gamla alternativet särskilt attraktivt.

Det finns i dag många möjligheter till en betydligt mjukare övergång till pension. Många startar bolag och jobbar som konsulter. Erfarenhet har ett marknadsvärde och är efterfrågat inom många branscher. Utan att jobba heltid kan därmed personer bidra och tjäna pengar långt efter ”pensionsåldern”. Pensionsålder som begrepp borde i princip avskaffas helt, det är ganska irrelevant i dag och blir ännu mer irrelevant i framtiden. Det är inte bara pensionen som avgöra hur mycket man har att leva på som ”pensionär”.

När man avskaffat ordet ”pensionsålder” kan man lika gärna också skrota ordet ”pensionär”. Jag träffar i mitt jobb massor av ”pensionärer” som fortfarande jobbar med olika projekt. Själva kallar de sig inte pensionärer. Möjligen seniorer.

Det är lätt att skrämmas med prognoser. Syftet är säkerligen att folk borde pensionsspara i fonder eller annat. Men pensionssparandet kan lika gärna bestå i att bygga upp en kompetens som går att använda även efter 65. En golfrunda för en pensionär kan redan i dag finansieras av ett gott råd per SMS mellan 14:e green och 15:e tee. Med framtidens teknik kan alla som vill slippa bli pensionärer.

Annonser

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: