Hur långt är ett snöre?

Trenden i opinionsmätningarna är nu tydlig, regeringen stärker sitt grepp om väljarsympatierna. Frågan, som bland andra Mona Sahlin måste ställa sig, är hur länge den kommer att hålla i sig? Tyvärr är det ungefär samma fråga som ”hur långt är ett snöre?”. Vi vet inte svaret. Men till skillnad från snöret kan det inte gå hur långt som helst.

Men just nu ser det ut som att trenden kommer att fortsätta några mätningar till. Regeringen har, mot gängse logik, lyckats att stärka sig själv under kristider. En kris som fällt många andra regeringar har stärkt vår. Varför?

Svaret ligger delvis i oppositionens eget agerande och otydlighet. Väljarna har inte känt att det funnits ett alternativ som helt enkelt skulle kunna göra ett bättre jobb. De har inte ens fått klara besked om hur alternativet ser ut. Blir Lars Ohly ”bara” demokratiminister eller tänker han försöka bli finansminister?

Men det är också en ledarfråga: Väljarna litar mer på Fredrik Reinfeldt än på Mona Sahlin. De litar också i hög grad på Maud Olofsson medan man får leta med ljus och lykta efter dem som litar på Lars Ohly. Förtroende och trovärdighet är extra viktigt i kristider. Men det är inte säkert att det kommer att avgöra valet.

Vad som verkligen avgör valet kan vi inte se än. Hur ser alternativen som ställs mot varandra ut? Just nu är det allt för mycket fokus på kortsiktig politik för att det ska kunna tränga igenom. Hur valrörelsen kommer att se ut går bara att skönja. Självklart kommer jobben, miljön och Sveriges ekonomi att vara viktiga. Men hur går det med jokerfrågor som integration, fildelning eller jantelagen?

Vi kommer inte att få allt för många svar i det stundande valet till europaparlamentet. Det kommer att bli ytligare eftersom mediarapporteringen och intresset är mindre. Dessutom rör det egentligen inte inrikespolitik, även om den kommer att spela in. Här finns också massa andra partier som kan ha relevans för väljarna. Men i riksdagsvalet kommer enfråge- och populistiska partier att få det tuffare.

Om ett år handlar det om vem av Sahlin och Reinfeldt som kan presentera en politik och ett lag som kan styra Sverige. Just nu anser väljarna att det är fördel Reinfeldt. Men det är långt kvar till valet.

————————————

Bloggar i samma ämne: Kent Persson, Per Ankersjö, Tokmoderaten, Per Gudmundson och Dick Erixon.

Annonser

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: