Tiden läker alla sår

Dagens räntesänkning var förväntad. Nu kan egentligen inte räntan sänkas mer, möjligen en marginell sänkning till.

I en tid av global finanskris är penningpolitikens möjligheter att göra något snabbt åt krisen starkt begränsade. Även finanspolitiken är ganska maktlös, regeringen måste hela tiden väga dyra reformer mot stabiliteten i statsfinanserna.

Dagens sänkning av räntan har den positiva konsekvensen att vi nu kan sluta förvänta oss att Riksbanken ska lösa krisen, den har gjort vad den kan. Återstår att se hur Fredrik Reinfeldt och Anders Borg nu kan leda oss ut ur krisen. Tyvärr finns väl den verkliga vägen ut ur krisen i det gamla ordspråket: ”tiden läker alla sår”. Det kommer att ta lång tid innan alla faktorer, och mindre kriser i den storas spår, återgår till det normala.

Nu handlar det mycket om att bygga upp förtroenden. Banker måste våga låna av varandra. Konsumenterna måste våga spendera igen. Dagens räntesänkning ger många låntagare ytterligare konsumtionsutrymme. Men det får ingen effekt på ekonomin om pengarna hamnar i madrasserna. Men till slut vänder det. När tidningarnas rubriker inte är lika svarta längre vågar folk agera. Då förvandlas förhoppningsvis den privatekonomiska dammsugaren, som just nu suger upp pengar, till en öppen ketchupflaska.

Media: DN 2 3 4 5, SvD 2 3 4 5, AB, Exp 2, SydSv.

Annonser

One Response to Tiden läker alla sår

  1. Stefan skriver:

    Jag är mer pessimistisk, vi kan lika gärna vara mitt i en större recession. Det fraktionella banksystemet är skruvat:

    Gillar namnet på bloggen för övrigt!

%d bloggare gillar detta: