Bonus betyder bra

Från att reagera mot de allra värsta avarterna av avtal i näringslivet till att totalt förbjuda bonusar är egentligen steget ganska långt. Men Alliansregeringen har förflyttats snabbt. Troligen för snabbt. Jag har svårt att tänka mig att ministrarna i grunden är emot rörliga ersättningar eller prestationsbaserade löner. Det verkar hur som helst märkligt att principiellt utesluta det.

Det är också märkligt att regeringen så tydligt kör över styrelserna i de statliga bolagen. Vilket ansvar har egentligen styrelseledamöterna och hur förändras det av att regeringen överprövar beslut. Rimligen inställer sig en viss tvekan hos dem ledamot som vet att regeringen plötsligt kan ändra fattade beslut. Hur gör man med en VD som är rekryterad på vissa villkor som protesterar mot förändringen? Ber honom rösta på sossarna? Eller ta ett möte med Fredrik Reinfeldt eller Maud Olofsson?

Det blir också märkligt i de av staten delägda bolagen, vilket vi också sett. I bland kommer staten att bli nedröstad helt enkelt. Därmed kommer policyn ändå att gälla lite olika.

Peter Wallenberg gör rätt att lägga sig i debatten.

Man ska komma ihåg att tiderna är sådana som det är. Det förekommer ju en livlig debatt internationellt. Men jag tror att man ska vara balanserad i sådan här lägen och inte bara föras med .Vi har för mycket av det, säger Peter Wallenberg till svd.se.

Det är svårt att inte hålla med honom. Regeringen skulle nog vinna på att ta ett steg tillbaka och sansa sig lite. Allt för snabba kast ger förvirring. Trots allt måste det ju den övergripande principen vara att förvalta skattebetalarnas pengar så effektivt som möjligt.

Visste du för övrigt att bonus är latin och betyder bra?

————————————–

Danne Nordling har en mycket god poäng om detta här.

Annonser

2 Responses to Bonus betyder bra

  1. Magnus skriver:

    Det är bonus på ledningsnivå man är emot och det tycker jag är helt rätt. Bonus på en linjechef eller säljare är ett utomordentligt bra verktyg men dessa VD bonusar drar bara till sig helt fel ”kompetens” som har ett egocentriskt tänkande som jag inte tror det finns plats för i en ny, mer inklusive, framtid.

    Har ett inlägg om det här:
    http://dynamiskaspiralen.blogspot.com/2009/04/bonusar-pa-ledningsniva-leder-till-fel.html

  2. Andreas Krohn skriver:

    Jo, det är bonus på ledningsnivå. Frågan är bara varför vi har styrelser i bolagen, när tydligen denna fråga bättre kan avgöras av amatörer i bloggosfären eller ministrar.

%d bloggare gillar detta: