Låt oss skapa lite panik?

Det finns en bra poäng i försiktighetsprincipen vad gäller saker som är farliga och vi inte riktigt känner till effekterna av. Men det finns faktiskt fler saker att ta hänsyn till än att göra allt för att undvika att människor blir skadade/smittade.

Vi vet inte mycket om den så kallade svininfluensan. Än så länge finns något osäkra rapporter om dödsfall från länder med väsentligt sämre utvecklad sjukvård än Sverige. Än så länge dör fler människor i Sverige av trafiken eller rökning varje dag än av svininfluensan.

Men tidningarnas krigsrubriker kommer att skrämma upp folk och har redan gjort det i viss mån. Det har två direkta negativa konsekvenser. Den ena är att sjukhus och andra rings ner av oroliga människor, som mest får till svar att vi inte vet något ännu. Det andra är att detta blir ytterligare ett av paniklarm i raden. Alla minns säkert fågelinfluensan, som enligt vissa tidningsuppgifter var lika farlig som klimathotet kombinerat av en attack av aliens. Vi vet i dag att den inte utplånade världens befolkning, långt därifrån. Till slut kommer vi inte att lyssna på den som skriker efter vargen.

Så det vore bra om tidningarna hittade en avvägning mellan att sprida panik och att verkligen informera. Risken är annars att de tävlar med varandra om vem som kan ha den svartaste rubriken, eller vem som kan leta upp den professor som målar upp störst hot mot mänskligheten. Då blir det knappast en sansad debatt eller sprids vettig information. Det är lika viktigt att varna folk för verkliga hot som det är viktigt att inte skrämma upp folk i onödan.

————————–

Inlägget finns också publicerat på den nyhetsgranskande webbplatsen Second Opinion.

Klokt skrivet av vår Handelsminister, som ju dessutom är expert på virussjukdomar.

Media SvD 2 3 4 5 6, DN 2 3 4 5, AB 2, SydSv 2.

Annonser

14 Responses to Låt oss skapa lite panik?

 1. Hans B skriver:

  Ja är det inte C02 så är det något annat 🙂

 2. GT skriver:

  Journalister är ett pack.

 3. Lasse skriver:

  Bra inlägg! Alla ”hot” som väller mot oss i media tar udden av verkliga problem.

 4. Lars Jönsson skriver:

  2009-04-27 kl 15:45
  Tror du att ditt inlägg dämpar paniken?
  Varför radar du upp diverse ointressanta artiklar?
  Är det för att visa hur dåliga journalisterna är på att informera?
  De enda som kan informera är de med expertkunskaper, dvs smittskyddsläkare. Men de kanske tar förlång tid på sig, vad vet jag? Man måste försöka värdera den information som journalisterna ger oss. Panik eller ej, förr eller senare kan det komma en högst allvarlig epidemi, så oansvarigt som vi behandlar genetiskt material.

 5. Christian skriver:

  Skrämseldebatten om Glaset i kyckling har dött ut vid detta laget.

 6. Andreas Krohn skriver:

  Lars J: Mitt syfte med inlägget var i alla fall att peka på att det finns en sanning bakom paniken. Jag kan inte bedöma om detta är farligt eller inte. Men jag vet att vi sett många ”larm” tidigare som inte resulterat i de skräckscenarier som målats upp.

  Jag tror inte alls att det per definition måste ”komma en högst allvarlig epidemi”. Framför allt ger det ganska lite att sitta och tänka på det.

 7. Waldemar Ingdahl skriver:

  Andreas, det finns snarare utbrott av influensa som är värre än svininfluensan och som dödar många i Sverige varje år. Det är våra s.k. vanliga influensaepidemier och de slår hårt mot gamla, sjuka och svaga människor. Fast det ses inte som en nyhet…

  Läs gärna mer på

  http://www.voltaire.se/index.php?blogg=34&inlagg=1467&line=K%F6p_inte_grisen_i_s%E4cken

  Problemet är inte att larmen i sig är fel, men bristen på en djupare vetenskapsjournalistik som ger mer av sammanhang.

 8. Andreas Krohn skriver:

  Bra poäng Waldemar. Problemet är att det alltid dröjer ett tag mellan panik och analys. Dessutom riskerar du att bli besviken på kvällstidningarnas löpsedlar, som på något sätt sätter en stämning. Låt mig slå vad om att de inte lyder ”Svininfluensan är inte så farlig som du tror” eller ”Risken för pandemi är minimal”.

  För övrigt är pandemi ett läskigt ord, vi blir alltid räddare för ord som inte används så ofta.

 9. Klas2k skriver:

  ‘VA en pandemi på väg !!?
  Var när !?
  Hjäääällp !!

  Va – vad sa du – vad betyder det ?
  Ah en pandemi är när en infektionssjukdom sprids över stora delar av världen och drabbar en stor andel av befolkningen i varje land.

  Ok – så det säger inget om hur många som dör eller blir ”dödssjuka” – ok – men varför sa ingen det då’
  🙂

  Håller med dig – mkt skrik och panik blir det lätt.
  Jag väljer att hålla ögonen på CDC och ECDC – dom kan iof ge kommentarer som lätt kan vinklas till ngt ”farligt” – men läser man så nära källan som möjligt så brukar det ge en bättre indikator på hur allvarlig läget är.

  ECDC är än så länge avvaktande, men följer utvecklingen…

  http://ecdc.europa.eu/en/files/pdf/Health_topics/090425_FAQ_swine_influenza.pdf

  http://ecdc.europa.eu/en/health_content/Articles/article_20090427.aspx

  /K

 10. Oscar Lehmann skriver:

  Herregud, ditt inlägg är konstigt. Jag är själv emot domedags-rubriker och undviker därför oftast Aftonbladet och Expressen som är duktigt på sådant.
  Men när det är en sådan allvarlig sak som och att risken för en världsomfattande pandemi av detta dödliga virus så är det snarare bra att rubrikerna och artiklarna är så allvarliga som de är. Ju mer information vi tar till oss om detta desto mer lär vi oss om hur vi kan förhindra det i längden. Detta gäller även vi som läser dessa artiklar.

 11. Klas skriver:

  @Oscar: Men 10e gången du ser dessa stora rubriker på en världsomspännande epidemi – när de 9 innan inte var så farliga – trro du folk då kommer reagera lika starkt ?

  När det gäller ”larm” så är falsklarm nästan lika allvarliga som att inte larma när det väl gäller !

  ECDC är i detta läget ”inte oroade, men beredda” – då tycker jag rubriker som ”Svin-influensan – tusentals smittade” och ”Det känns inte bra att vara här” samt ”Det fruktansvärda året”.
  Aftonbabblet och Häxpressen (som jag vanligtvis inte ens surfar till!) är förstås värst, nu ser jag idag att Dn och Svd har tonat ned sina rubriker lite iaf – men ändå

  /K

 12. Oscar Lehmann skriver:

  Ja, tydligen så gör vi det den här gången också vilket är bra när det är en såpass allvarlig situation eller riskerar att bli.

  Det med Aftonbladet och Expressen håller jag med dig om; det är inte ens värt att läsa de tidningarna.

 13. […] myndigheter kämpar nu mot paniska medier och andra som sprider information. Jag skrev mer om det igår. Självklart går det att använda paniken till allt ifrån att sälja lösnummer till att värva […]

%d bloggare gillar detta: