Liv gav Lettland poängen

Lettland är utan tvekan ett av världens tio bästa hockeyländer. Med egna lag i KHL och många spelare också i ryska KHL-lag har de många spelare som håller hög nivå och är vana vid bra motstånd. Detta kryddat med NHL-meriterade spelare ger ett starkt lag som inte ska underskattas. Blåbärsnationerna har blivit färre i VM. För inte länge sedan fanns i princip bara 5-6 lag som kunde göra upp om medaljerna.

Nu finns lag som Lettland, Schweiz och Vitryssland som inte helt kan räknas bort i medaljkampen. Även om det troliga är att medaljerna går till de traditionellt starka länderna som Sverige, Tjeckien, Kanada, USA, Finland eller Ryssland. Slovakien känns som att de tappat efter sin gyllene generation med Satan, Bondra, Palffy, även om Marian Hossa och Zdeno Chara fortfarande håller hög klass. Men de sista två är också kvar i NHL (likson Satan iof också).

Efter dagens match är i alla fall jag imponerad av Lettland. Tacklingen mot Enström var ful, men det såg inte avsiktligt ut. Det borde förmodligen ha varit utvisning, men faktiskt inte matchstraff, som kommentatorerna snabbt ropade efter.

Om vi inte hade tappat så mycket tempo i andra perioden – och släppt in Lettland i matchen – borde det ha varit tre poäng. Två poäng till Sverige och en till Lettland hade känts rättvist. Nu blev det tvärt om.

Det är ju alltid kul att se straffar… Snygg straff av Weinhandl. Johanssons ännu snyggare. Liv var riktigt svag på straffarna. Bortgjord! Liv gav Lettland den sista poängen.

Nåja, nu är snart uppmärmningen klar, så att vi får lite fart på VM. Hoppas att vi får lite fler förstärkningar. Om NY Rangers åker ut imorgon kan vi ju få Fredrik Sjöström, Markus Näslund och Henrik Lundqvist. Det skulle vara riktigt kul. Å andra sidan kan vi ju få Michael Nylander och Nicklas Bäckström om Rangers vinner och därmed slår ut Washington.

Lite fler världsspelare behöver vi för att nå medalj. Dessutom finns en klar risk efter dagens match att vi behöver lite fler backar.

Annonser

5 Responses to Liv gav Lettland poängen

 1. haha skriver:

  Klart det är matchstraff – det var avsiktligt…sedan att man skadar en annan som står 1.5 meter från sargen – vänd mot sargen och blir totalt inmosad i sargen som åsamkar 10 frakturer – då ska man inte spela en match till.

  Det sämsta var att ingen svensk totalnitade en lett efteråt…svenskar börjar bli bäst på att bli sänkte av en sänkt medspelare – de får fan börja sänka motspelare för att visa att sånt inte görs ostraffat.

  Foppa, Enström, NÄslund skicakdes hem av visum men ingen annan…börjar det inte bli en standard att någt händer en trekronorspelare och sedan förlorar de.

 2. Rickard skriver:

  ”Tacklingen mot Enström var ful, men det såg inte avsiktligt ut. Det borde förmodligen ha varit utvisning, men faktiskt inte matchstraff, som kommentatorerna snabbt ropade efter.”

  Det spelar faktiskt ingen roll om den var avsiktlig. Han går in med full kraft i ryggen på spelaren. Vidrigt. Regelboken säger matchstraff.

  Till skillnad från Ruutu’s stiliga tackling på Jagr, som var fullständigt ren men gav honom en utvisning.

  och angående ”Liv gav Lettland poängen”…

  Sveriges backar spelade inte bra. Ursäkta… två av dem gjorde det. Kenny den stund han var inne… och Enström.

  Liv höll oss kvar i matchen. Att säga att han gav bort poängen är idiotiskt, han är den enda anledningen att vi fick någon poäng alls.

  Patrik Berglund förlorade poängen för oss. Faktiskt. Hade han satt den så hade det varit slut.

 3. Andreas Krohn skriver:

  Rickard: Jag menade att avsikten med tacklingen inte var att skada. Tacklingen i sig var garanterat avsiktlig. Men det var nog svårt för letten att förutse att Enström skulle vända ryggen till och börja bromsa innan sargen. Det blir upp till domarna att bedöma situationen, även om tacklingen ledde till en rejäl skada, är det faktiskt inget domarna ska väga in i straffet. Sedan är det så klart riktigt trist att vi förlorar en av våra bästa backar.

  Liv var svag i straffmomentet. Han blev grundlurad gång på gång. Den enda straffen han ”räddade” var en ren miss. Jag tycker att en målvakt som bara räddar var fjärde straff ska ha underkänt. Om Bengan ska behålla Liv i matcherna bör han byta målvakt i fall av straffläggning. Även om det bästa vore att han såg till att ha en målvakt som spelar i en internationell liga. Liv höll inte ens för farmarlaget till Detroit.

 4. Rickard skriver:

  ”Men det var nog svårt för letten att förutse att Enström skulle vända ryggen till och börja bromsa innan sargen.”

  om du missade det så var Enström vänd mot sargen INNAN letten tog sats, så nej.

  ”Det blir upp till domarna att bedöma situationen, även om tacklingen ledde till en rejäl skada, är det faktiskt inget domarna ska väga in i straffet.”

  Påstod jag det? Jag nämnde Ruutu’s tackling på Jagr- den orsakade att Jagr fick lämna matchen. Men den var ren.

  Det här var en hårdare tackling än Ruutu’s- I ryggen. Ruutu fick 2+2, och letten kommer undan utan utvisning?

  I och för sig, hade det varit Jagr letten däckat hade han omedelbart fått matchstraff. De kändaste spelarna har en sån ”sköld”. Mest komiskt är att det inte var Ruutu’s fel att Jagr blev skadad- Jagr spelade med en 80-talshjälm. O_o

  ”Liv var svag i straffmomentet. Han blev grundlurad gång på gång. Den enda straffen han “räddade” var en ren miss. Jag tycker att en målvakt som bara räddar var fjärde straff ska ha underkänt.”

  Nej. Liv var Sveriges klart bäste spelare fram tills straffläggningen. Det= klart godkänt. Kan dock ge dig rätt i att vi kan behöva en annan straffmålvakt.

  Men så har vi Berglund, som gjorde en usel match och dessutom missade segerpucken. Där har du den skyldige till poängförlusten, även om hela laget är ansvarigt.

 5. Andreas Krohn skriver:

  Jag skriver ju att Liv gav Lettland den sista poängen, dvs den som delades ut i straffläggningen. Han var kass och pinsam i den. I resten av matchen var han helt ok. I grunden tycker jag att vi ska kunna släppa in två mål mot Lettland utan fara, problemet är att vi inte gjorde de fem mål framåt vi normalt borde göra. Förhoppningsvis blir våra anfallsvapen från NHL bättre när jet lagen lagt sig. Kanske kan vi också få några tillskott ytterligare till truppen.

  Jag kollar mest på NHL, så jag vet inte riktigt hur man brukar döma i elitserien, men i NHL hade det nog varit en tvåa på letten som tacklade Enström. Hade han inte blivit skadad hade ingen brytt sig om det efteråt.

%d bloggare gillar detta: