Är grisen farlig eller i säcken?

Trots att vi får rapporter om Svininfluensa över allt ifrån, handlar det än så länge mest om lösa uppgifter. Paniken sprider sig och fakta överskuggas.

Världshälsoorganisationen (WHO) betonar på dagens presskonferens att det än så länge bara finns sju (7) bekräftade fall av döda, samtliga i Mexico. Det finns 79 säkerställda fall av personer, globalt, som smittats. Det på en befolkning på över sex miljarder människor.

Det är oerhört svårt än så länge att spekulera i hur mycket misstanke det ligger i det som rapporteras som ”misstänkta fall”. Är det 1 eller 999 promilles sannolikhet? Eller går det helt enkelt inte att utesluta Svininfluensa, eftersom man inget vet, därmed räcker det för en rubrik i en tidning? Hur säker är du själv på att du inte är smittad? Man kan aldrig utesluta något man inte säkert vet, men det betyder inte att det är sannolikt.

Sakliga myndigheter kämpar nu mot paniska medier och andra som sprider information. Jag skrev mer om det igår. Självklart går det att använda paniken till allt ifrån att sälja lösnummer till att värva röster.

Mot bakgrund av vad vi vet än så länge finns ingen anledning till global panik. Det är rimligt att vidta säkerhetsåtgärder mot och i Mexiko. Men man behöver inget munskydd på tunnelbanan. Trots alla bilder på människor med munskydd hjälper det troligen ens inte. Men bilderna gör sig bra i tidningen ändå…

Den som är orolig gör klokt i att läsa tidningarna ordentligt. De som verkar vara minst rädda för en pandemi är experterna. Än så länge har vi inga siffror som kan styrka att svininfluensan har dödat fler än en midsommarhelg i den svenska trafiken.

Annonser

2 Responses to Är grisen farlig eller i säcken?

  1. MartinE skriver:

    ”Än så länge har vi inga siffror som kan styrka att svininfluensan har dödat fler än en midsommarhelg i den svenska trafiken.”

    Eller fler än dem som dör av vanlig influensa i Sverige varje år… Vilket tydligen är ca 250 personer enligt statsepidemiologen Annika Linde (på Morgonpasset i morse).

    Panik säljer tyvärr.

  2. svininfluensa skriver:

    svininfluensan är rent skitprat,,, http://www.svininfluensan.com

%d bloggare gillar detta: