Monopol ger mångfald?

Förvisso snabbt referat av TT, men formuleringen i sista meningen gör att man funderar till:

Nästan två av tre apotek skyltar om när monopolet skrotas den 1 juli. Skönt med besked, tycker personalen. Men kritikerna befarar att det inte blir så stor mångfald.

Hur kan mångfalden bli mindre än ett monopol, där alla butiker har samma varor och pris? Hela debatten har också ett märkligt fokus, senare i samma telegram från TT:

Socialdemokraterna tror att små aktörer får svårt att klara sig i konkurrensen med aktörer som kan förhandla om priset direkt med läkemedelsföretagen.

Jaha, jag trodde att det var vi som köpte läkemedel som skulle vara i fokus. Det är ju också ett märkligt vurmande om småföretagare från ett parti som vill att monopolet ska vara kvar. Med en avmonopolisering ges ju i alla fall småföretagarna chansen att starta ett apotek. Med monopol är det förbjudet…

Annonser

3 Responses to Monopol ger mångfald?

 1. The Engineer skriver:

  Monopolet är bra för apoteken i glesbygd, eftersom deras verksamhet i praktiken subventioneras av apotek i städerna. Om man har fri etableringsrätt så kommer det etableras nya lönsamma apotek i städerna, vilket kommer innebära att det blir svårare att subventionera glesbygdsapoteken som därmed får läggas ner eftersom ingen kommer starta ett (olönsamt) glesbygdsapotek. Så, avskaffandet av monopolet kommer leda till fler apotek i städerna och färre på landsbygden.

 2. Andreas Krohn skriver:

  Fast det resonemanget bygger dels på att det inte finns effektiviseringar att göra (låter otroligt för en monopolverksamhet) och att alla apotek ska fortsätta att vara enskilda butiker. Snarare kan detta vara ett sätt att sprida apoteken mer till glesbygden. En ort som inte bär en mataffär och heller inte ett apotek kan bära en kombination av de båda.

  Precis som att i princip ingen bensinmack kan försörja sig på att bara sälja bensin kan nuvarande apotekets produkter göra att verksamheter kan överleva genom att bredda sitt sortiment.

 3. article skriver:

  I simply cannot vanish entirely your internet site in advance of recommending that we particularly adored the typical details any person present on your own website visitors? Can be just going to be returning steadily in an effort to check out brand new threads

%d bloggare gillar detta: