Schlingmann fegar

Per Schlingmann ägnar en artikel på DN debatt åt att visa att svenska folket är för EU och ett europeiskt samarbete. Gott så och han gör en bra insats för att stärka den svenska europadebatten. Men har tar inte ens med tång i den fråga som regeringen hela tiden duckar för – eurofrågan. Det är märkligt att diskutera Sveriges roll i EU utan att beröra EU:s största projekt – som Sverige valt att stå utanför.

Visst är det taktik och det ligger en överenskommelse inom Alliansen bakom detta. Men borde inte ett av Sveriges mest europavänliga partier våga vara tydligare? Jag tycker att det är fegt. Dessutom har Centern börjat svänga, vilket borde minimera antalet potentiella personer att reta upp.

För övrigt bör DN hedras för att de verkligen skalat upp sin EUbevakning med pedagogiska sidor och granskning. Även Svenskan börjar ta sig och har skalat upp sin bevakning. Debatten mellan Gunnar Hökmark och Vänstern är bra, men kanske lite tekniskt att följa för halvintresserade väljare.

Men hur man än vrider och vänder på det är det egentligen bara en sak som avgöra hur många som röstar – nerv och höjd politisk temperatur. Därför är det synd, för demokratins skull, att eurofrågan lämnas utanför EU-parlamentsvalet. För den hör hemma i valdebatten. Vi bör få veta vilka visioner om det svenska medlemskapet kandidaterna som vill företräda oss har. Antingen är vi med på riktigt eller så testar vi att göra som Island!

Annonser

6 Responses to Schlingmann fegar

 1. Illwill skriver:

  Så vitt jag vet så tackade vi nej till Euro? Eller är det som vanligt att folkomröstningar inte betyder något om folket ”tycker fel”? Om så är fallet, kan vi lämna EU och spara en jävla massa pengar som vi inte får något för? Nu röstade ju jag självklart nej till EU, men en majoritet gick ju på skrämselpropagandan och många av dem ångrar sig nog fortfarande.

  Tjänar Sverige på att vara med i EU, netto? Jag gissar att vi förlorar miljarder varje år på det (inte lika mycket som vi förlorar på att ha öppna gränser dock).

 2. Andreas Krohn skriver:

  Ingen sa, varken under folkomröstningen eller senare, att resultatet skulle gälla för evigt. Hade frågan ställts så hade det nog kunnat bli ett ja till euron från början. Men det är ett mycket märkligt – och snarast odemokratiskt – sätt att betrakta demokrati. Väljarkåren förändras, både i sammansättning och i åsikter. Dessutom förändras omvärlden. Därför vore det helt rimligt att resultatet i folkomröstningen ifrågasattes under nästa mandatperiod. Vill inte folket ha euro är det bara att rösta nej.

  Jag vet inte riktigt vad du menar med att tjäna netto på att vara med i EU. Hur sätter du värdet av att vi nu har frihandel med 26 länder mot tidigare tullmurar. Även försiktiga beräkningar ger ett plusresultat som vida överstiger medlemsavgiften till EU.

 3. Jim skriver:

  Folk hade gått och röstat om de upplevt att det spelat någon roll. Jag är lite trött på den spridda attityd som ugår ifrån att folk inte kan tänka själva. Att valdeltagande i EU-valen sjunker för varje gång kanske snarare är ett resultat av enskilda personers fria val, tror jag.

 4. Andreas Krohn skriver:

  Jim: Om det argumentet vore sant skulle inte andra EU-länder ha dubbelt så högt valdeltagande som Sverige. Alternativt får man argumentera för att antingen svenskarna eller de som verkligen röstat är korkade.

  Jag tror att fler skulle rösta om debatten blev mer närvarande och vi valde att ta en EU-diskussion på allvar. Rent objektivt har aldrig EU-parlamentet haft så stor makt, också direkt över svenska lagar. Att påstå att det inte spelar någon roll är märkligt.

 5. Johan skriver:

  Det är klart det spelar någon roll. Som du säger har EU stor makt över Sverige och många beslut fattas där. Det belyses för lite.

  Men det spelar inte någon roll i avseendet att vi har lite makt att påverka något genom att rösta. Svenska politiker vill ju inget med EU. Medan resten av Europa tycks upptagna med att få pengar och regler i EU som gynnar dem tycks svenska politiker upptagna med privata ideologiska projekt som sällan skapar något positivt för Sverige.

 6. […] Vad är moderaterna rädda för? Bra att även kd nu öppnar för en ny folkomröstning om euron. Märkligt bara att Moderaterna fortfarande fegar i frågan. […]

%d bloggare gillar detta: