Knappast oväntat

Flera generationer av kommunister misstror ett pensionssystem som bygger på marknadsekonomi och Sveriges tillväxt. Jaha. Ingen är väl förvånad eller direkt bryr sig. Inget av de andra partierna skulle i alla fall vilja ha med vänsterpartiet i en diskussion om framtidens pensioner. I alla fall inte nu när Berlinmuren fallit.

I dag får Vänsterpartiet fem procent i en mätning inför EU-valet. Inte ens deras EU-motstånd kan längre ge dem skjuts uppåt i opinionen. Det är ett parti som allt mer marginaliserar sig i svensk politik.

Annonser

5 Responses to Knappast oväntat

 1. anonym skriver:

  När vanliga knegare sliter för brödfödan och dessutom får ruttna pensioner, dreglar du över ett ekonomiskt system som havererat. Pucko!

 2. Andreas Krohn skriver:

  Jag dreglar inte över det ekonomiska system som har havererat. Jag hatar det. Jag är glad över att vi inte har planekonomi mer än i några få länder och på den svenska bostadsmarknaden.

 3. Buck_Fush skriver:

  Vilket jäkla surr. Det nya pensionssystemet ger större vinster till fondkommisionärer och banker, är dyrare och krångligare att administrera. Lägger över ansvar på individnivå. ATP-systemet var stabilare och gick att reformera. Det finns mycket pengar att omfördela, pengar som går till aktieutdelningar och vinster kan betalas till löner och pensioner. Pengar förs hela tiden över från vår gemensamma kassa till privata aktörer, se på alla utförsäljningar och privatiseringar av statlig egendom se på det nya pensionssystemet. Men visst vill man leva i ett land som mer och mer liknar USA så fortsätt hylla borgarna men se sen också effekterna man får av ett hårdare och mer ojämlikt samhälle!
  Och du lycka till att hitta ett Borgerligt parti med humanistiska och demokratiska värderingar, borgerligheten bygger på egoism och pengars makt och tillväxt! Det är som att leta vatten i öknen. Men kallar man sig borgerlig eller liberal, vilket man ofta ärvt av sina föräldrar, vägrar man se alternativen.

 4. Bibi skriver:

  Låter väldigt okunnigt att kalla vänsterpartister för kommunister och sedan dessutom svälja grisen i säcken genom att försvara ett fullkomligt lurendrejeri som det nya pensionssystemet upphängt på börskurser och annat som kraschlandat med en megameteoritsmäll på vår jord. Trist att blindheten är så stor bland de oreflekterade fansen till röda-slipsmaffian bordellkungar, Hells Angels och andra av samma kaliber som av nyliberala regeringen får stå på anbudslistornna och väljs ut som ansedda entreprenörer i privatiseringarnas tidevarv, som man trodde skulle dött ut i och med Maggan Thatchers och Ronald Reagans fall från himlen….

 5. Andreas Krohn skriver:

  Bibi: fin dikt. Hade du något att anföra i sakfrågan annat än att allmänna anklagelser a la guilt-by-assosiation? Du vet väl att pensionssystemet är en blocköverskridande överenskommelse?

  Det svenska systemet har sedan det infördes väckt vida internationellt intresse. Det gamla systemet, som bygger på samma principer som ett pyramidspel, hade kraschat efter några år. Hade det varit ett bättre alternativ?

%d bloggare gillar detta: