Krisens vinnare: Lars Ohly?

En finanskris flyttar uppenbart runt lite på den ideologiska kartan. I normalkonjunkturer styrs den politiska agendan åtminstone hjälpligt av politiska ideologier. Men den senaste tidens kris har höjt ett antal ögonbryn.

Ett LO-förbund var bland de först ut med att frångå de annars heliga kollektivavtalen. Det satte en ton på krisen och får väl bokföras som ett av de modiga och konstruktiva besluten. Skulle krisen leda till högerpolitik? Nej.

Regeringen var snabbt ute och balanserade den politiska kartan med ett generalangrepp på näringslivet. Per Schlingmanns attack väcker fortfarande ont blod hos många företagare. Man får anta att Lars Ohly njöt.

När regeringen sedan fortsatte att jaga bonusar och kritisera näringslivet undrade många vad som hänt. Mona Sahlin var säkert rejält sur över att borgerliga företrädare i princip verkade sno hennes pressmeddelanden. Lars Ohly var nog glad. Sedan lanserade regeringen en politisering av AP-fonderna. En dörr som varit stängd i många år har öppnats, om än på glänt. Regeringen borde definitivt tagit jublen från Lars Ohly som en rejäl varningsklocka. Löntagarfonderna borde avskräcka varje borgerlig politiker från tanken på stora statsägda fonder som kan användas för politiska syften. Än finns chans att backa.

Men Lars Ohlys sista seger i krisen hade inte kommit ännu.

I dag går regeringens eget finanspolitiska råd ut och säger att riksdagen borde spräcka utgiftstaken. Om Thomas Östros säger att han är glad; hur känner så då Lars Ohly, som i åratal har krävt att man ska skita i utgiftstaken? Man kan bara gissa.

Skönt att PJ Anders Linder håller sig till klarhet. Skönt också att Lars Tobisson har reserverat sig mot förslaget om kraftigare stimulanser än vad regeringen hittills föreslagit. Bra att regeringen håller emot.

Men man kan med fog ställa sig frågan vad som håller på att hända med den ideologiska kartan i Sverige. Ska det verkligen bli Lars Ohly som i historieböckerna tillskrivs den politiska segern av finanskrisen?

———————————

Bloggare i frågan: Mats Perspektiv, Kent Persson och Dick Erixon.

Annonser

3 Responses to Krisens vinnare: Lars Ohly?

  1. Dr Dexter skriver:

    De enda stimulanser som borde komma på tal är fortsatta skattesänkningar och då främst värnskatten. Centens förslag om kraftigt sänkta arbetsgivaravgifter är också nånting man borde fundera på till höstens budget. Försäljningen av apoteken måste ju inbringa en hel del och borde kunna täcka lite av de initiala kostnaderna innan stimulanserna fått den önskvärda effekten.

  2. Daniel skriver:

    Tänk hur många ekonomer som hade varit glada om Ohly hade varit finansminister.

    Det hade man inte trott för ett år sedan att alla ekonomer runt om i världen är vänsterpartisteri smyg. 🙂

  3. […] ], Alliansfritt Sverige, Rolf Erikson, Nonicoclolasos, The Cautionary revel…, Bloggarna.se, Krohniskt, Björnbrum, Rasmus Lenefors, Peter Andersson – me… och Skattepolitik och sa…, Men […]

%d bloggare gillar detta: