Valdeltagande, dokusåpa och fondsocialism

Dagens tips att läsa i morgontidningarna:

Per Gudmundssons analys av EU-valet i SvD. Gudmundsson missar att ta med faktorn av att opinionssiffrorna också påverkas av varje partis väljares egen röstbenägenhet. Vi vet att valdeltagandet bland Alliansens väljare är högre, även om det brukar anses ofint att uttrycka det så klart. Gudmundsson är iof inne på spåret när har skriver:

Inte ens mer förhärdade socialdemokrater har någon större anledning att masa sig i väg till vallokalen i år. De som är entusiastiska inför det europeiska samarbetet skräms bort av att valsedeln toppas av Marita Ulvskog. De som är fientliga till EU har ännu mindre vilja att rösta. Inte ens den som enbart önskar Ulvskog ur landet skulle få valuta för röstsedeln – hon är ju garanterad en plats ändå.

DN fortsätter att rapportera om den viktiga rättegång som tyvärr nu mer blivit en såpa. Trist för oss som hoppas på ett samhälle med en fungerande upphovsrätt.

Dagens lästips för den som vill ha ett försvar av privat äganderätt och argument mot fondsocialism finns på Brännpunkt.

————————————————————-

Kul för övrigt att ryssarna vann VM-guldet. Nu blir Kanada grymt revanschsugna i OS i Vancouver.

Annonser

3 Responses to Valdeltagande, dokusåpa och fondsocialism

 1. Roland Orre skriver:

  Vad menar du med fungerande upphovsrätt?

  TPB-målet har väl inget att göra med upphovsrättens vara eller inte vara att göra. Det har ju att göra med huruvida det skulle kunna vara olagligt att länka till information.

  Det verkar finnas väldigt många missuppfattningar om detta.

  För övrigt för att rädda ansiktet på partier i regeringen (som lovade att de inte skulle göra en hel generation till brottslingar före valet) och att få till ett fungerande öppet nätverk som bygger på den väl etablerade svenska moralen istället för övervakning a la 1984 föreslog jag följande för några veckor sedan ”Öppen fildelning”
  http://csblogg.idg.se/bloggar/hardcoreopensource/entry.jsp?messid=586

  Vi bör ju bygga ett samhälle som fostrar en god moral istället för att bygga ett övervakningssamhälle. Jag anser att konsekvenserna av musikindustrins lobbying av EU (IPRED) är samhällsfarliga då de fostrar en mycket dålig moral med en ökad efterfrågan på anonymisering som följd, vilket går tvärt emot vad som rimligen är önskvärt.

  För övrigt, att musikindustrin lyckas övertala EU att utöka upphovsrätten till 70 år är ju nästan komiskt. På vilket sätt stärker detta förtroendet för upphovsrätten? Det enda positiva jag kunde se skrev jag om här:
  ”GPL nu starkare! ©”
  http://csblogg.idg.se/bloggar/hardcoreopensource/entry.jsp?messid=606

 2. Andreas Krohn skriver:

  Jag menar en upphovsrätt som följs, men också är utformad så att den kan accepteras och köpas av de flesta.

  TPB-målet har ganska mycket med detta att göra eftersom jag är rädd för att ett seriöst arbete med att utforma en upphovsrätt enligt ovan inte kommer att starta förrän hela denna såpa är avklarad. (Längre: https://krohniskt.wordpress.com/category/upphovsratt/)

  Jag håller i princip med dig om att utvecklingen mot ett övervakningssamhälle är skadlig. I grunden blir det ett krig där pirater utvecklar allt mer sofistikerade metoder för att undkomma en därmed allt mer omfattande övervakning. Jag ser det som en negativ spiral som bara kan brytas genom att försöka hitta en kompromiss.

  De flesta är nog överens om att lagar ska följas, att upphovsmän ska kunna få betalt för sitt arbete och att vi ska ha en stark personlig integritet. Men det bygger i sin tur på att vi har lagar som är legitima, att upphovsmännen utvecklar sina affärsmetoder och att den personliga integriteten bara blir en täckmantel för att kunna begå brott.

 3. Second Opinion skriver:

  Bra skrivet, publicera gärna inlägget på vår sajt!

%d bloggare gillar detta: