Jag är en idiot, är du?

Politik handlar om förtroende. Men inte alltid förtroende för sin egen kapacitet att fatta beslut. Miljöpartiets kongress har aktivt valt att bakbinda sig själv, när de nu fattat beslut om att språkrör bara får sitta i nio år.

Man kan logiskt ifrågasätta ett sådant beslut, eftersom det uppenbart försämrar utbudet av goda kandidater. Om man hindrar folk från att ställa upp i val minskar valfriheten.

Men politisk logik är inte alltid så enkel.

Miljöpartiet har sedan det bildades försökt att vara ett parti som sticker ut. Därav två partiledare tex. Med dagens beslut har medlemmarna visat att de är oroliga för att om partiledarna sitter för länge blir de ett med det politiska etablissemanget. Säkert har de delvis rätt i sina farhågor.

Men dagens beslut sätter också såväl Miljöpartiet som Mona Sahlin i svår sits inför valet 2010. Ett val som blir allt mer ovisst. Eftersom både Peter Eriksson och Maria Wetterstrand tvingas att avgå kort in i mandatperioden blir det att köpa grisen i säcken att rösta på Miljöpartiet. Därmed spiller det också på Sahlin. Sosseväljare är väl medvetna om att Miljöpartiet är fullt av stollar som kan hitta på lite vad som helst.

Därmed kan man tycka att Miljöpartiets ombud borde sätta lite större tilltro till sig själva. Varför i dag avgöra vad som är bäst om flera år? Lite som att konstatera att man själv är en idiot. De litar inte på sig själva.

Annonser

6 Responses to Jag är en idiot, är du?

 1. ruthger skriver:

  Att inte ha för stor tilltro till ledare är samma sak som sunt förnuft.

 2. Andreas Krohn skriver:

  Ruthger: Sant, men det är inte samma sak som att göra det omöjligt att välja om dem. Jag förstår logiken bakom, men om partiledare sitter i evighet bör man i stället ifrågasätta varför det kan vara så.

 3. Frank skriver:

  Centerpartiets förvandling under nuvarande mandatperiod visar ju att samma pariledare ej är en garant för en för stabilitet politiken, det är nog många centerpartister som inte känner igen och förstod vilken politik Maud skulle företräda.

 4. farenheit1961 skriver:

  Nu handlade kongressen inte enbart om hur länge språkrören skall sitta kvar. Faktiskt var detta bara en mycket liten del av allt som avhandlades på årets kongress. Många bra förslag bifölls och trots det enastående fina vädret var stämningen hör inomhus. Fast var skulle solen inte lysa om inte över Miljöpartiets kongress.
  Som Carl sade, en grön röst är en kravmärkt röst.

 5. Emerald-Wasp skriver:

  Sosseväljarna vill nog bara ha miljöpartiets mandat för regeringsbildning. Vilka som är språkrör har lär inte vara relevant

%d bloggare gillar detta: