Klart att det inte är klart

Det blir ju alltid lite rörigt i debatter med sju personer. Det underlättas av att många frågor kan kategoriseras i två block. Men å andra sidan blir det ett väldigt fokus på när partierna inom blocken inte är ense.

Svenskan kör efter gårdagens debatt med rubriken: Eurofrågan splittrar Alliansen. Detta trots att eurofrågan egentligen splittrar båda blocken. Dessutom än mer vänsterblocket, där Ohly säger nej till både EU-medlemskap och euro. Mp säger ja till EU och nej till euron, medan (s) och Sahlin säger ja till båda. Kan det bli mer splittrat?

Detta visar att kraven på enighet ställs hårdare på Alliansen, vilket i sig är rimligt eftersom de är en regering. Men det är också orimligt eftersom vänstersidan säger sig vilja bilda en regering.

EU-frågorna kom annars bort i debatten. Det verkar vara en kupp från SVT. Mest handlade det om inrikesfrågor och regering mot opposition. Förvisso säkert det folk mest bryr sig om, men det är ändå val till EU-parlamentet om mindre än en månad. Lite mer borde SVT har styrt mot EU-debatt. DN tycker att debatten var bra, jag är mer ambivalent.

Debatten gav i alla fall en del indikationer om vad som måste ske inför valet. Det är tydligt att Sahlin måste samla oppositionen mer, om de ska ha en chans mot Alliansen. Alliansens strategi är också tydlig. De kommer att fokusera på att de sköter statsfinanserna och hanterar den ekonomiska krisen. De kommer att satsa på ”välfärdens kärna” och de kommer att visa upp att de kan vara eniga.

Men än så länge kan mycket hända. Direkt efter EU-parlamentsvalet börjar valrörelsen inför 2010. Det enda som stod riktigt klart i gårdagens debatt är att det inte alls är klart vad som kommer att hända fram till valdagen.

Annonser

One Response to Klart att det inte är klart

%d bloggare gillar detta: