Dystra, sega moderater?

Per Gudmundson målar en ganska dyster bild av Moderaterna i dagens ledare i SvD. Han radar i början av ledaren upp ett antal mer eller mindre relevanta problem som partiet har. Slutsatsen är förvisso inte så dyster, den landar i att oppositionen är än sämre.

Men det intressanta i ledaren är inte dysterbilden, utan analysen. En analys som också Gudmundsons kollega, PJ Anders Linder, målade upp på gårdagens mingel med Alliansens vänner och magasinet Neo. Analysen är att det är fattigt på reformpolitik inom Moderaterna. Dessutom saknas långsiktigt, värdeförändrande, opinionsbildning.

Det kan ju tyckas ironiskt när oppositionen gör allt de kan för att prata om att regeringen vänder upp och ner på Sverige. Enligt oppositionen gör regeringen allt fel. Enligt SvD gör den för lite.

Detta är en klassisk konflikt mellan politik på kort och lång sikt. På kort sikt gör regeringen säkert rätt analys. De vill stå för stabilitet och regeringsduglighet  i finanskrisen och de vill fortsätta arbetslinjen. Men Moderaterna och Fredrik Reinfeldt vet mycket väl att det inte går att vinna val på redan genomförd politik. Väljarna vill veta varför regeringen i så fall ska sitta i fyra år till. Här krävs nya idéer och ny politik och Alliansen ska ha någon offensiv i valet.

Alliansen måste ta en ny siktpunkt tio år framåt i tiden. Mycket av vad regeringen akut ville ändra i Sossesverige är nu klart. Vad kommer härnäst? Dags för Fredrik, Maud, Jan och Göran att hoppa ned i badtunnan igen? Risken är annars att de hoppar i galen tunna.

Annonser

One Response to Dystra, sega moderater?

 1. Fredrik Larsson skriver:

  De har redan hoppat i galen tunna och kommit upp mycket illaluktande.

  Centerpartiets Integritetsprogram inför valet 2006
  Folkpartiet -Lib… -lib … nej kan inte säga dom två orden i samma mening längre. Som kronan på verket har vi sedan:
  ”Vi kan inte jaga en hel generation” Fredrik ”Vi låter privatpoliser göra det istället” Reinfeldt.

  Som väl är för alliansen har ju Oppositionen med Bodströmsamhälle och tre(o)enigheten inte gjort bättre ifrån sig. Förutom uppstickarna naturligtvis – det där lilla obekväma sakfrågepartiet som fått mer och mer uppmärksamhet. Som fått röstboskapen att börja fundera lite kring frågor som integritet och demokrati.

  Detta märks idag på opinionsundersökningarna och kommer att synas när rösterna är räknade. Till stor brist beror detta på ideologilöshet och obefintlig framsynthet. Tar man inte tag i detta och börjar sätta sig in ifrågorna och ta dom farhågor som finns på allvar utan hänger sig åt smutskastning och skräckpropaganda som Fru Ask och Herr Wallmark gör (se: http://www.corren.se/asikter/debatt/?articleId=4889618 ) så kommer man att gå under när partier med trovärdigheten i behåll anpassar sig.

  Det är ett rent svaghetstecken från ett regerande parti att ta sådana skamgrepp men det verkar ju vara under tryck och i brist på argument som det sker så viss förståelse får man kanske ha.

  Nej – lyssna på de sanningssägare som undertrycks i partiorganisationerna och förnya er så har ni en chans.

  Mvh
  Fredrik Larsson
  (Liberal politiskt vräkt)

%d bloggare gillar detta: