Vad kostar din röst?

Det är ett smått märkligt tilltag av Aftonbladet att muta folk för att rösta i EU-valet. Det får också kritik från flera håll och kan dessutom vara olagligt.

Man kan både förstå och ifrågasätta hur de tänkte. I sig är idén kul och så länge det tex hade handlat om att rösta i melodifestivalen eller delta i en aktivitet kunde det väl vara ok att till en ringa summa ”muta” folk för att delta. Men gränsen går definitivt vid rösträtten, politik och allmänna val.

Det är illa nog att populistiska politiker ”köper” röster genom olika särförslag till strategiskt utvalda grupper. Men då är det i alla fall öppet och kan kritiseras. Men att betala folk för att rösta är inte ok. Även om det inte är direkt olagligt är det absolut direkt olämpligt.

Detta skulle ju kunna användas av partierna. Moderaterna vet att de har starkt stöd i Stockholm, Sossarna i bruksorter eller Kristdemokraterna i Jönköping. Eller så kan Piratpartiet betala unga män för att rösta. Att betala ”rätt” folk för att rösta skulle, utan att mutan påverkade partivalet, ändå påverka valresultatet.

Det är  förvånande att ingen på Aftonbladet kan göra den kritiska bedömningen och stoppa kampanjen.

Annonser

One Response to Vad kostar din röst?

 1. Ernan Nixnor skriver:

  Med ett enkelt handgrepp förvandlas en löjlig artikel till ett arngrepp på rättsstaten.

  ”Vilket parti ska du rösta på?”
  ”X”
  ”uhu… och du?”
  ”Y”
  ”Okej. Men då vill jag at du går och lägger din röst nu. Du får en hundring. Du får två hundra till om han som skulle rösta X inte hinner lägga sin röst.”

%d bloggare gillar detta: