Rök fritt eller rökfritt?

Att jaga rökare är populärt. Efter att rökförbud införts på samtliga Sveriges krogar kommer nu också kravet på att förbjuda det även på uteserveringar. Ansvarig minister verkar förvisso inte imponerad.

Det blir ett moraliskt dilemma för en stat som å ena sidan tillåter rökning, men å andra sidan vill förbjuda bort den. Det har även i olika omgångar rests förslag om att man inte ska få röka på sin egen balkong. Problemet är så klart att folk störs av röken.

Men det finns fler saker som stör, som för den skull inte bör förbjudas bort, gräsklippare, grillar eller stereoapparater. Eller sängar som dunkas i väggen. De sistnämnda har man löst utifrån sunt förnuft och frivillighet. Kanske kunde man testa samma för rökningen? Om det nu stör gäster så mycket att någon röker, hur kommer det sig att det inte finns rökfria uteserveringar i någon större utsträckning? Troligen eftersom rök inte stör särskilt mycket ute.

Jag skulle annars gärna välja en rökfri uteservering före en där man får röka. Men för den skull vill jag inte tvinga fram det. Och framför allt: varför måste det vara digitalt, tillåtet eller förbjudet? Det går ju att välja både rök fritt och rökfritt.

Annonser

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: