Slutförvaret slutdiskuterat

Skönt att äntligen frågan om slutförvar av kärnavfall fått sin lösning. Frågan har förpestat svensk kärnkraftsdebatt i decennier.

Motståndare till kärnkraft har ofta använt slutförvarsfrågan som ett argument till att inte ha kärnkraft. Lite sent kan man tycka, eftersom det redan finns en hel del att lagra… Men det har varit ett effektivt sätt att skrämma folk, där kärnavfallet närmast beskrivits som en bomb, som kan explodera när som helst. Även om det inte är sant har det skrämt många människor. Nu kan svensk kärnkraftsdebatt ta ytterligare ett viktigt steg. Ett annat har ju tagits i och med att vi inte längre diskuterar folkomröstningen från 1980. (Mer om den.)

Det är synd att den svenska miljörörelsen så länge har gått med skygglappar i denna fråga. Kärnkraft är på kort sikt ett av de effektivaste sätten att producera energi utan att släppa ut koldioxid.

Annonser

2 Responses to Slutförvaret slutdiskuterat

 1. Kustbloggen skriver:

  Kärnavfall i Östhammar…

  Två kustkommuner har varit akutella för ett slutförvar av kärnavfall: Östhammar och Oskarshamn. Där har befolkninen länge fått vänja sig vid att bo nära kärnkraftverken, så ett kommunalt veto är mindre troligt.
  ……

 2. Diana Fernlund skriver:

  Slutförvaringens problem är för en del människor slutdiskuterat, men tyvärr finns ingen teknisk lösning. Tydligen är många männsikor så indoktrinerade att det inte går att få deras medvetande att ta emot obekväma sanningar.
  Det är sorgligt att många tror att det finns en fungerande lösning på slutförvaring av radioaktivt avfall. Det är sorgligt att man lyckats få en kommuns befolkning hjärntvättad att ta emot avfall enligt en metod som kräver sprickfritt berg utan risk för vatteninsläpp, en metod som är lika dålig idag ,som den var när den sänktes för 30 år sedan. Men så klart, om sådana meddelande upprepas tillräckligt ofta av många, så blir det väl sant.

  På 30-talet sade man att 30 miljoner människor inte kan ha fel när Adolf Hitler valdes. Tänk vad en enda person kan ställa till med.

  Varför lyssna på opartiska geologer? Hur kan någon ha mage att påstå att det finns en telnisk lösning som fungerar?

  Det finns bara ett sätt att inte göra ont värre. Sluta producera avfall genom att upphöra med uranbrytning.

  Obekvämt, men bara tillfälligt. Avfallshantering och avställning av kärnkraftverk kommer att ge jobb i generationer in i framtiden, förutsatt att det finns någon.

%d bloggare gillar detta: