Sverige tappar inflytande

EU-valet ser allt mer ut att bli småpartiernas val. Piratpartiet har varit ett ständigt debattämne under valrörelse. Nu kommer också Junilistan, troligen stärkta av att få medial uppmärksamhet i olika slutdebatter. Även Fi får uppmärksamhet genom ett sällsynt inhopp i politiken av ABBA-Benny.

Väljarna kommer att bestämma sig sent i detta val. In i det sista blir utgången oviss.

Detta säger definitivt något om valet till EU-parlamentet. I vanliga fall brukar svenska väljare föredra starka politiska alternativ. I ett riksdagsval skulle de knappast välja att sprida sina röster nästan jämt över upp till 10 partier.

Att EU-parlamentet i princip styrs av tre partigrupper är troligen inte särskilt känt i den svenska väljarkåren. Väljarna tycks anta att alla svenska EU-parlamentariker kan påverka lika mycket. Det är långt ifrån sant. I EU-parlamentet handlar det om att ha ett starkt namn, kontakter och att kunna positionera sig i en större partigrupp. Att döma av de senaste opinionssiffrorna har inte de svenska väljarna i större grad tagit detta i beräkning. Inte heller har det varit uppe särskilt mycket i debatten.

Om Sverige sprider ut sina mandat över flera mindre och oetablerade partier tappar vi inflytande. Ensam kommer man inte långt i EU-parlamentet.

————————————-

Bloggar om valet: Mary, Rosemari, Kent och Peter Andersson.

Annonser

3 Responses to Sverige tappar inflytande

  1. Lars skriver:

    Men varför skulle någon vilja att ”Sverige” ska ha mer inflytande i EU? Som svensk vänsterpartist skulle man väl knappast vilja att de svenska moderaterna får mer inflytande och tvärtom. Ideologier och sakfrågor är viktigare än nationalitet.

  2. […] (adventskalendern) juni 6, 2009Piratpartiet gör skillnad (Ord av Jerry) juni 6, 2009Sverige tappar inflytande (Krohniskt) juni 6, 2009Fildelandets frihetsrus berättigar inte i sig till makt i europaparlamentet (Peter […]

  3. […] Bloggar: MinaModerataKarameller och krohniskt […]

%d bloggare gillar detta: