Bra analyser av valet

En sak är säker vad gäller valet till EU-parlamentet: det kommer att analyseras. Rejält.

Socialdemokraterna har sin hemläxa att förklara varför bara 25 procent röstade på dem. Erik Laakso analyserar intressant. Svenskan är mer kritisk. Vad folk än säger tror jag inte det finns många sossar som egentligen är nöjda med resultatet. PromeMorian är nog nära vad de flesta sossar tycker egentligen.

Detsamma gäller Moderaterna. Förvisso gick det inte helt illa, de behöll sina fyra mandat. De borgerliga partierna blev större än de rödgröna. Men visst fanns många Moderater som drömde om fem och till och med sex mandat.

Innan valet hoppades jag på Handelskammarens blogg på ett val utan ja- och nejdebatt. Det var i alla fall skönt att vi fick, vilket också DN konstaterar. Nu har vi blivit en ”normal” medlem i EU, där valen avgörs av vilka politiska frågor som drivs. Jag noterar också att Lars Ohly nu börjar ifrågasätta hur länge (v) kan driva ett utträdeskrav, som blir allt mer perifert.

Även personvalet lär få sin analys när rösterna är färdigräknade. Svenskarna har vant sig vid att kryssa och i val med få valda per parti får kryssen stor betydelse. Det är bra att kryssandet får större betydelse, det flyttar makt från partiorganisationer till väljarna.

Vi får också snart se hur mycket det egentligen var värt för de som la sin röst på Piratpartiet. Knappast något i jämförelse med den mediahype vi ser nu. Tyvärr för piraterna kommer väljarna att kunna analysera mer än ett år av realpolitik innan nästa riksdagsval. Kommer det att finnas några politiska segrar att visa upp? Knappast.

Vi får se vad slutanalysen blir av valet. Helt klart är det många som nu måste gå från opinionsbildning till hårt arbete. Förändring är lätt att prata om, men betydligt svårare att genomföra.

Annonser

8 Responses to Bra analyser av valet

 1. farmorgun skriver:

  Min förhoppning är att PP gör största nyttan genom att sätta tryck på regeringen när det gäller en IT-politik värd namnet. En IT-politik där jag och andra användare av tekniken mera ses som medborgare än konsument på nätet.

 2. Andreas Krohn skriver:

  Vi får se hur mycket tryck de kan sätta med hjälp av ett mandat. Krävs att Christian Engström gör ett bra jobb, över förväntan.

 3. Anders Troberg skriver:

  Piraterna har redan vunnit. Titta hur de andra partierna slåss om att vara mest piratiska just nu. Visst, för närvarande är det bara snack som man inte tänker leva upp till, men det var miljöfrågorna också till att börja med. Efter ett tag så börjar man dock identifiera sig med frågorna, och väljarna kräver ett genuint intresse, och även gammelpartierna måste ta de frågorna på allvar.

  Visst, som parti så kommer PP antagligen att förbli en marginell företeelse, precis som MP, men deras inflytande är långt större än vad deras valresultat antyder.

 4. Andreas Krohn skriver:

  Anders: håller med om analysen. Men problemet för alla missnöjes- eller enfrågepartier är att de får problem med sina väljare när de väl får politiska mandat. Väljarna har ett, högst legitimt, krav på politiska resultat. När de uteblir uppstår en svekdebatt.

  Sedan blir det nog svårt för Piratpartiet att i längden strunta i alla andra politiska frågor. Hur kommer det se ut om de röstar för massa saker, eftersom de har sagt att de ska rösta med sin grupp?

  Men visst är det relevant att skilja på partiets parlamentariska och utomparlamentariska inflytande. Men det är svårt att separera dem helt.

 5. farmorgun skriver:

  En man i Bryssel som är för öppenhet och vet hur man använder tekniken för att hålla alla från hö till vä informerade är inte det sämsta. Annars menade jag nog som Anders Troberg att de varit ”ögonöppare” och visat ledare och spindoctors i de andra partierna att medborgarrättsfrågor måste tas på allvar. På nätet vill jag ses som medborgare inte enbart vara kund, som får hålla till godo med några ”bookshops” utbud.

 6. Melkor skriver:

  Andreas Krohn:
  Du verkar anta att Piratpartiet kommer att misslyckas med att göra ett relevant jobb i Bryssel. Ungefär som man antog att Piratpartiet inte hade ”riktiga” medlemmar, eller att någon skulle vara intresserad av att rösta på ett parti som vill ”legalisera stöld”, eller att Piratpartiet aldrig skulle få ut valsedlar till vallokalerna.
  Nej, som Anders Troberg säger, Piratpartiet har redan vunnit. Åtminstone en delseger. Att räkna ut Piratpartiet ett par dagar efter valdagen är att göra samma misstag som de etablerade partierna har gjort i flera år.

 7. Andreas Krohn skriver:

  Melkor: Vi får väl se. Att lyckas locka var fjortonde väljare i ett val som är känt för missnöjespartier är en sak. Piratpartiet ser just nu att få en tredjedel av mandaten Junilistan fick förra valet. Någon som kan peka på en enda konkret politisk framgång för dessa tre?

  Men att sedan kompromissa och taktisera sig fram till verklig framgång i Bryssel kräver en helt annan typ av kompetens, kontakter och erfarenhet. Av det har Piratpartiet inte mycket att komma med.

  Första testet blir om de ens får vara med i en etablerad partigrupp. Lyckas de inte ens med det kan vi nog räkna bort det politiska inflytandet mer eller mindre omedelbart. Då står PP att välja mellan att inte tillhöra någon grupp, eller att välja en grupp som består av partier ingen annan heller ville ha.

  Alla lag som är bra i lägre divisioner håller inte för elitnivå. Men det är heller kanske inte syftet, att verkligen göra skillnad.

 8. […] MinaModerataKarameller och Karl Sigfrid som också skrivit på SVD Brännpunkt och Krohniskt och Sagor fårn […]

%d bloggare gillar detta: